Τουρκία: Νέες Navtex για ασκήσεις με πυρά στο Αιγαίο για όλο… το 2021

Προκαλεί η Άγκυρα λίγο πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές

Λάδι στη φωτιά συνεχίζει να ρίχνει η Τουρκία, παραμονές της έναρξης των διερευνητικών επαφών, και ενώ ο Ερντογάν έκανε «άνοιγμα» για συνάντηση με τον Μητσοτάκη.

Το βράδυ της Παρασκευής η Άγκυρα  εξέδωσε τρεις νέες παράνομες navtex για δέσμευση περιοχών στο Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Οι ναυτικές οδηγίες, μάλιστα, έχουν ισχύ σχεδόν για ολόκληρο το 2021, καθώς λήγουν τον Δεκέμβριο.

Θετικό το Μαξίμου για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν 

Συγκεκριμένα, όλες οι navtex περιλαμβάνουν ασκήσεις με πυρά και έχουν ισχύ από 16 Ιανουαρίου μέχρι 16 Σεπτεμβρίου και από 16 Σεπτεμβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2021, με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα και τις εθνικές εορτές και επετείους.

Navtex 2021 Τουρκία

Οι περιοχές που δεσμεύει η Τουρκία για ασκήσεις για το 2021

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιμένει πως διερευνητικές επαφές θα τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν Ελλάδα και Τουρκία.

«Στις διερευνητικές επαφές θα συζητήσουμε όσα συζητήσαμε στις 60 συναντήσεις. Αν εκείνοι μας πουν “εμείς δεν θέλουμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα”, τότε δεν έχουν κανένα νόημα οι διερευνητικές επαφές. Στα πλαίσια αυτά δεν υπάρχει μόνο το θέμα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Εμείς από την αρχή είπαμε πως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε δίχως προϋποθέσεις και να συζητήσουμε όλα τα θέματα. Στις διερευνητικές επαφές εντάσσονται όλα τα θέματα των διαφωνιών», πρόσθεσε.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top