Covid-19: Ποια είναι η χώρα με τους περισσότερους αρνητές του εμβολίου;

Μελέτη της Le Figaro δείχνει ότι μόνο 4 στους 10 θέλουν να το κάνουν

Δείτε το ρεπορτάζ του Star από τις 26/12 σχετικά με το πρώτο κρούσμα από μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού στη Γαλλία

Μόνο 4 στους 10 Γάλλους επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά του Covid-19, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου. Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό πρόθεσης  για εμβολιασμό στον κόσμο, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη και καθιστά τη Γαλλία « παγκόσμιο πρωταθλητή» ανάμεσα στις χώρες που δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό , καθώς προηγείται της Ρωσίας και της Νότιας Αφρικής.
 
Ενώ η εκστρατεία εμβολιασμού μόλις ξεκίνησε στη Γαλλία, το 40% των Γάλλων θα συμφωνούσαν να εμβολιαστούν εναντίον του Covid, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη του Ipsos Global Advisor σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ένα ποσοστό σε μεγάλη μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο (54% θα μπορούσαν να εμβολιαστούν) και ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με τον Αύγουστο (59%).

Κορωνοϊός: Νοσηλευτής νόσησε μία εβδομάδα αφότου έκανε το εμβόλιο

Τα τελευταία στοιχεία από τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου έδειξαν επίσης μείωση της πρόθεσης για εμβολιασμό, με το 53% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι σίγουρα ή μάλλον θέλουν να εμβολιαστούν.
Η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα όπου η πρόθεση εμβολιασμού είναι σχετικά χαμηλή. Έτσι, σύμφωνα με τη μελέτη του Ipsos Global Advisor, μόνο το 43% των Ρώσων είναι έτοιμοι να εμβολιαστούν και το 53% των Νοτιοαφρικανών. Στη συνέχεια έρχεται η Ιαπωνία (60%), η Ιταλία και η Ισπανία (62%), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (65%).
 
Αντιθέτως, η Κίνα ηγείται των χωρών, όπου οι ερωτώμενοι δηλώνουν ότι μάλλον θα εμβολιαστούν (80%), και ακολουθούν η Βραζιλία (78%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (77%), που ξεκίνησε πρώτο τους εμβολιασμούς στις 8 Δεκεμβρίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ξεκίνησε επίσης μια τεράστια εκστρατεία εμβολιασμού, είναι η μόνη χώρα όπου η πρόθεση σχετικά με τον εμβολιασμό αυξάνεται (69% σήμερα, 64% τον Οκτώβριο).

Κορωνοϊός: Πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους στη Γαλλία

Στις 15 χώρες που αφορά η έρευνα, ο κύριος λόγος για την άρνηση των ερωτηθέντων είναι ο φόβος των παρενεργειών (80% στη Νότια Κορέα, 76% στην Ιαπωνία, 72% στη Γαλλία). Η αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα είναι ο δεύτερος λόγος σε πολλές χώρες.
Ακολουθεί η γενική αντίθεση στα εμβόλια, που αφορά περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού που ρωτήθηκε στη Ρωσία (26%) και τη Νότια Αφρική (23%), αλλά λιγότερο από το 10% στη Νότια Κορέα (7%), την Ιαπωνία (8%) και Κίνα (9%). Στη Γαλλία, το 14% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι είναι γενικά αντιεμβολιαστές.
 
Η μελέτη διεξήχθη σε 15 χώρες μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Ipsos Global Advisor μεταξύ 17 και 20 Δεκεμβρίου και αφορούσε 13.542 ενήλικες (μεταξύ των οποίων περίπου 1.000 στη Γαλλία, ηλικίας 18 έως 74 ετών).

Κείμενο: Μαρία Δεναξά
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top