Brexit: H Ε.Ε ενέκρινε και γραπτώς την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας

Η συμφωνία θα υπογραφεί από τα δύο μέρη στις 30 Δεκεμβρίου 2020

H ιστορική συμφωνία για το Brexit - ρεπορτάζ κεντρικού δελτίου Star 24/12/20

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ ενέκρινε σήμερα, με γραπτή διαδικασία, την απόφαση για την υπογραφή της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου και την προσωρινή εφαρμογή της από την 1η Ιανουαρίου 2021, εν αναμονή της συναίνεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της σύναψης με την απόφαση του Συμβουλίου του επόμενου έτους, ανακοίνωσε πριν από λίγο η γερμανική προεδρία.

Brexit: H ΕΕ ενέκρινε την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας με τη Βρετανία

Η συμφωνία θα υπογραφεί τώρα από τα δύο μέρη στις 30 Δεκεμβρίου 2020. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα υπογράψουν στις Βρυξέλλες εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα υπογράψει στο Λονδίνο εξ ονόματος το Ηνωμένο Βασίλειο.

Brexit: Τι αλλάζει για τους Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους στη Βρετανία

Μετά την επίσημη υπογραφή, η απόφαση που εκδόθηκε σήμερα σχετικά με την υπογραφή και την προσωρινή εφαρμογή και η ίδια η συμφωνία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ σε όλες τις γλώσσες και θα εφαρμοστεί προσωρινά από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Brexit: Τι περιλαμβάνεται στην συμφωνία στην οποία κατέληξαν Βρετανία - ΕΕ

Το επόμενο έτος, το Συμβούλιο θα εκδώσει την απόφαση για τη σύναψη της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-ΗΒ, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δώσει τη συγκατάθεσή του και αφού ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται για την έναρξη ισχύος.

« Την 1η Ιανουαρίου λέμε, "γεια σας και αντίο" στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με το τέλος της μεταβατικής περιόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει αποτελεσματικά από την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση. Ταυτόχρονα, θα συνάψουμε τη νέα μας ολοκληρωμένη συνεργασία. Στο τελευταίο διάστημα της Προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ, συνεχίσαμε να εργαζόμαστε ακόμα και κατά τη διάρκεια των διακοπών για να διασφαλίσουμε ότι η συμφωνία εταιρικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εφαρμοστεί προσωρινά από την 1η Ιανουαρίου 2021. Χαίρομαι που και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δώσει την έγκρισή τους σήμερα. Με την ένωση δυνάμεών μας καταφέραμε να αποτρέψουμε τη στροφή του έτους στο χάος. Ταυτόχρονα, αγοράζουμε περισσότερο χρόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για στενό έλεγχο της συμφωνίας το νέο έτος» δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, σχετικά ότι με την έγκριση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top