Κορωνοϊός: Προς έγκριση και το εμβόλιο της Moderna για κατεπείγουσα χρήση

Πιθανή η διανομή δόσεων ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο

Προς έγκριση είναι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που κατασκευάζει η Moderna, από τον αμερικανικό ομοσπονδιακό οργανισμό φαρμάκων, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η χορήγηση άδειας για κατεπεἰγουσα χρήση, θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να αρχίσει η διανομή δόσεων σε όλη την επικράτεια της χώρας, πιθανόν ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο επικεφαλής του FDA, ο Στίβεν Χαν, διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη ότι ο οργανισμός σκόπευε να κινηθεί με ταχύτητα προς την οριστικοποίηση και την έκδοση άδειας κατεπείγουσας χρήσης (emergency use authorization, EUA) του υποψηφίου εμβολίου της.

Είχαν προηγηθεί συστάσεις των ειδικών που συμβουλεύουν τον οργανισμό για κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου.

Ξεκινά ο εμβολιασμός στην ΕΕ στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου

Σε τι διαφέρει το εμβόλιο της Moderna από αυτό των Pfizer/BionTech

Αν και κατά βάση τα εμβόλια των δύο εταιριών είναι παρόμοια, υπάρχουν βασικές διαφορές.

Συγκεκριμένα, το εμβόλιο της Moderna μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικούς καταψύκτες και δεν απαιτεί μία δύσκολη διαδικασία μεταφοράς σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, όπως αυτό των Pfizer/BionTech, το οποίο διατηρείται στους -70 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό το χαρακτηριστικό, καθιστά προσβάσισμο το εμβόλιο της Moderna σε τοπικές κοινότητες αλλά και μικρότερες εγκαταστάσεις, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο την επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού.

Στις 23 Δεκεμβρίου η έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer στην Ε.Ε.

Κορωνοϊός: Νέο μαύρο ρεκόρ στις ΗΠΑ – 3.200 νεκροί σε μία μέρα

Η Αμερική υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού στον κόσμο, ενώ χθες σημείωσε νέο μαύρο ρεκό, καταγράφοντας 3.249 θανάτους ασθενών και 247.544 κρούσματα.

Αυτή είναι η τέταρτη φορά που οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το όριο των 3.000 θανάτων ημερησίως μέσα σε δέκα ημέρες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, η χώρα συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με φοβερή αναζωπύρωση της πανδημίας εδώ και πάνω από έναν μήνα. Το φράγμα των 200.000 μολύνσεων έχει ξεπεραστεί τις 12 από τις τελευταίες 15 ημέρες.

Κορωνοϊός: Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Υγειονομικοί αξιωματούχοι φοβούνταν αυτή την έξαρση μετά τη μεγάλη γιορτή των Ευχαριστιών, πριν από τρεις εβδομάδες, όταν εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν ταξιδέψει για να συμμετάσχουν σε οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Οι ειδικοί φοβούνται πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές του τέλους της χρονιάς.

Η εκστρατεία εμβολιασμού γιγαντιαίων διαστάσεων που άρχισε τη Δευτέρα στις ΗΠΑ, με τις πρώτες ενέσεις του σκευάσματος των Pfizer/BioNTech, δε θα ανακόψει την αναζωπύρωση της πανδημίας, προειδοποιούν, καθώς θα περάσουν αρκετοί μήνες προτού να έχει ανοσοποιηθεί επαρκώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Διαβἀστε όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top