Ξεκινά ο εμβολιασμός στην ΕΕ στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου

«Είναι η ώρα της Ευρώπης», είπε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Τι είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

Στις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των πολιτών κατά του κορωνοϊού στις χώρες της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Επιχείρηση «Ιπποκράτης»: Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη φύλαξη του εμβολίου

«Στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε όλη την ΕΕ. Προστατεύουμε τους πολίτες μας μαζί . Εϊμαστε πιο δυνατοί μαζί», έγραψε η φον ντερ Λάιεν στο Twitter.

 

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μάμερ εξήγησε, κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών, ότι τα εμβόλια θα αρχίσουν να αποστέλλονται στα κράτη μέλη από τις 26 Δεκεμβρίου, αν δοθεί η σχετική έγκριση του EMA στις 21. Ο ίδιος επεσήμανε ότι τα κράτη μέλη ενημέρωσαν ότι χρειάζονται λίγες μέρες για να ενεργοποιήσουν τις εμβολιαστικές τους στρατηγικές.

Κορωνοϊός Εμβόλιο: Μειωμένες οι πρώτες δόσεις στη χώρα μας

Επιπλέον, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασιου, η Κομισιόν ολοκλήρωσε σήμερα τις διερευνητικές συνομιλίες με τη φαρμακευτική εταιρεία Novavax, με σκοπό την αγορά του πιθανού εμβολίου της κατά της νόσου COVID-19. 
Η προβλεπόμενη σύμβαση με τη Novavax θα δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν 100 εκατομμύρια δόσεις, ενώ θα μπορούν να αγοράσουν ακόμα έως και 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις.

Η σημερινή ολοκλήρωση των διερευνητικών συνομιλιών με τη Novavax προστίθεται σε ένα ήδη εξασφαλισμένο ευρύ φάσμα εμβολίων που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac και Moderna.

Αυτό το διαφοροποιημένο πακέτο εμβολίων θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για εμβολιασμό, μόλις τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να αποφασίσουν να δωρίσουν τα εμβόλια σε χώρες χαμηλότερου ή μεσαίου εισοδήματος ή να τα ανακατευθύνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά ότι  «σύντομα θα προσθέσουμε ένα έβδομο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο στο πακέτο των εμβολίων μας, αυξάνοντας συνεπώς τις πιθανότητες να έχουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να διασφαλίσουν ότι είναι έτοιμα να αρχίσουν να διανέμουν μερικά από αυτά ήδη από τις αρχές του 2021, μόλις αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Ο εμβολιασμός θα καθορίσει τον τρόπο ζωής και εργασίας μας το 2021. Καθώς οδεύουμε προς την εορταστική περίοδο, ζητούμε από τους πολίτες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τον έλεγχο της πανδημίας. Όλοι πρέπει να παίξουν το ρόλο τους ώστε να αποφευχθεί η πιθανή αναζωπύρωση των κρουσμάτων, καθώς περιμένουμε το εμβόλιο».

Η Novavax είναι εταιρεία βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει εμβόλια επόμενης γενιάς για σοβαρές λοιμώδεις νόσους. Το εμβόλιό τους είναι εμβόλιο πρωτεϊνικής υπομονάδας, το οποίο βρίσκεται ήδη στο τρίτο στάδιο της κλινικής δοκιμής.

Η Koμισιόν, με τη στήριξη των κρατών μελών της ΕΕ, αποφάσισε να υποστηρίξει το εμβόλιο αυτό βασιζόμενη σε έγκυρη επιστημονική αξιολόγηση, στην τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, στην εμπειρία της εταιρείας όσον αφορά την ανάπτυξη εμβολίων, καθώς και στην παραγωγική της ικανότητα να προμηθεύσει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν είχε δηλώσει ενόψει συνεδρίασης με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και διευθυντικά στελέχη της εταιρείας παρασκευής του εμβολίου BioNTech ότι «όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προγραμματίζουν να αρχίσουν τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού από τις 27 Δεκεμβρίου».

Πέτσας: «Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι»

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επανέλαβε ότι η Ελλάδα προμηθεύεται εμβόλια με τον ίδιο τρόπο, όπως όλη η Ευρώπη. 

Κικίλιας για εμβολιασμό: Ξεκινά η καταγραφή υγειονομικών, ποιοι ακολουθούν

Τόνισε ότι ο μικρότερος αριθμός δόσεων που θα παραληφθεί τον Ιανουάριο οφείλεται στο μικρότερο αριθμό που θα παραλάβει συνολικά η ΕΕ και πρόσθεσε ότι η Pfizer μειώνει κατά 900.000 τις δόσεις που παραδίδει και στις ΗΠΑ.

Όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς την ίδια μέρα

Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο και θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί πριν από το τέλος του έτους, με προτεραιότητα να δίνεται στους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες.

Επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός για όλους θα είναι εθελοντικός και δωρεάν και τόνισε ότι από τον Φεβρουάριο θα έχουμε σίγουρα πιο πολλά εμβόλια διαθέσιμα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top