Πρώτη φορά: Θάνατος 9χρονης αποδόθηκε στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Το βρετανικό δικαστήριο αναγνώρισε ότι συνέβαλε στον θάνατο του κοριτσιού

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Λονδίνο που δεν επέτρεψε στους Λονδρέζους να δουν την ολική έκλειψη ηλίου τον Μάρτιο του 2015- βίντεο Ruplty 

Ένα 9χρονο κορίτσι που πέθανε μετά από ανακοπή εξαιτίας άσθματος θεωρείται το πρώτο άτομο στον κόσμο, του οποίου ο θάνατος αποδίδεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Μετά από αγώνες ετών της μητέρας της, των συνηγόρων και με τη βοήθεια μελετών, η βρετανική δικαιοσύνη αποδέχτηκε ότι η ρύπανση στην ατμόσφαιρα της περιοχής συνέβαλε στον θάνατό της. 

Η Ella Kissi-Debrah ζούσε στο Lewisham, του νοτιοανατολικού Λονδίνου, κοντά σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου. Πέθανε στο νοσοκομείο τον Φεβρουάριο του 2013, αφού υπέστη καρδιακή ανακοπή από την οποία δεν μπορούσαν να την επαναφέρουν, ανέφερε ο ιατροδικαστής την Τετάρτη.

Το κορίτσι υπέφερε από σοβαρό άσθμα που της προκαλούσε επεισόδια καρδιακής και αναπνευστικής ανακοπής και συχνές εισαγωγές στο νοσοκομείο επί τρία χρόνια.

Τα συμπεράσματα του ιατροδικαστή

Η ιατρική αιτία θανάτου της χαρακτηρίστηκε ως οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, σοβαρό άσθμα και έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Το συμπέρασμα του ιατροδικαστή ήταν ότι η 9χρονη Ella «πέθανε από άσθμα που συνέβαλε στην έκθεσή της σε υπερβολική ατμοσφαιρική ρύπανση».

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε τόσο στην πρόκληση όσο και στην επιδείνωση του άσθματος της», δήλωσε ο Philip Barlow καθώς έδωσε τα συμπεράσματά του, στο δικαστήριο Southwark Coroner μετά από έρευνα δύο εβδομάδων.

«Κατά τη διάρκεια της ασθένειάς της μεταξύ του 2010 και του 2013 εκτέθηκε σε επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και σωματιδίων που υπερβαίνουν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)» είπε.

Ο Barlow δήλωσε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν είχε μειωθεί το επίπεδο διοξειδίου του αζώτου εντός των ορίων που ορίζονται από την ΕΕ και την εθνική νομοθεσία.

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι η μητέρα της 9χρονης δεν είχε λάβει πληροφορίες σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση και το άσθμα, τα οποία μπορούσαν να τη βοηθήσουν ώστε να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τον θάνατο της κόρης της, σύμφωνα με την PA Media.

Το Ανώτατο Δικαστήριο κατήργησε την απόφαση του 2014

Προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου του 2014 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η 9χρονη πέθανε από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Αυτή η απόφαση καταργήθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο μετά από νέα στοιχεία σχετικά με τα επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κοντά στο σπίτι της Ella. 

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις Asthma UK και το British Lung Foundation δήλωσαν ότι το κορίτσι ήταν το πρώτο άτομο στην παγκόσμια ιστορία που αναφέρεται η ατμοσφαιρική ρύπανση ως αιτία θανάτου στο πιστοποιητικό θανάτου της.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan χαρακτήρισε «στιγμή-ορόσημο» και επαίνεσε τη μητέρα της Ela για το «εξαιρετικό» θάρρος της και τα χρόνια της εκστρατείας της. «Η τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση είναι κρίση για τη δημόσια υγεία, ειδικά για τα παιδιά μας», είπε σε δήλωση. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top