ΟΗΕ: «Το lockdown θα γυρίσει την ισότητα των φύλων 25 χρόνια πίσω»

Μεγαλύτερο φόρτο εργασίας για τις γυναίκες προκάλεσε η πανδημία

Ισότητα φύλων

Ο κορωνοϊός και κατ’ επέκταση το lockdown έχει επιφορτίσει τις γυναίκες με το πρόσθετο βάρος της οικιακής εργασίας και ο ΟΗΕ ανησυχεί πως αυτό μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις πάνω στο ζήτημα της ισότητας των φύλων.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει παρατηρηθεί πως οι γυναίκες ασχολούνται πολύ περισσότερο με την οικιακή εργασία και την οικογενειακή φροντίδα. Το φαινόμενο αυτό είναι περισσότερο έντονο τώρα με το lockdown, καθώς τα σχολεία έχουν κλείσει και στις γυναίκες έχει πέσει το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας των παιδιών. 

Αυτό είναι πολύ πιθανό να εμποδίσει την εξέλιξη και την ανεξαρτησία των γυναικών, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικές ευκαιρίες εργασίας και εκπαίδευσης. Επίσης, μπορεί να φέρει αρνητικές επιπτώσεις πάνω σε θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας.

Η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά στην οικιακή εργασία ήταν συντριπτική πριν την έκρηξη της πανδημίας, με τις γυναίκες να ασχολούνται με το νοικοκυριό τους τρεις φορές παραπάνω απ’ ότι οι άντρες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναμένεται πως τα νέα δεδομένα θα οδηγήσουν σε δυσοίωνη αύξηση αυτού του ποσοστού, με τον ΟΗΕ να ανησυχεί πως η ισότητα των φύλων θα γυρίσει 25 χρόνια πίσω.

Ο ΟΗΕ ζητά την αναγνώριση της μη αμειβόμενης εργασίας

Την ίδια στιγμή ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το θέμα της απλήρωτης εργασίας. Κι ενώ οι γυναίκες έχουν επιφορτιστεί με το βάρος της οικογενειακής φροντίδας, με αποτέλεσμα να χάνουν ευκαιρίες απασχόλησης, ο ΟΗΕ τονίζει πως η μη αμειβόμενη εργασία σπάνια αναγνωρίζεται και πολύ συχνά υποτιμάται.

Προσπαθώντας να εξαλείψει αυτό το φαινόμενο ανισότητας, καλεί στην αναγνώριση της μη αμειβόμενης εργασίας και γι’ αυτό το λόγο πιέζει τις κυβερνήσεις να λάβουν κατάλληλα μέτρα που θα ανακουφίσουν τις γυναίκες και θα τους επιτρέψει να εξελιχθούν, όπως η παροχή επιπλέον οικογενειακής άδειας και το άνοιγμα των κέντρων παιδικής φροντίδας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top