Σκωτία: Η πρώτη χώρα που θα παρέχει δωρεάν προϊόντα περιόδου

«Αυτό θα σημάνει μια τεράστια διαφορά στις ζωές των γυναικών»

σερβιέτες

Η Σκωτία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου για όλες τις γυναίκες. Η ευχάριστη είδηση κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με τον Guardian ο νόμος «περί προϊόντων περιόδου (ελεύθερη παροχή)», ο οποίος πέρασε ομόφωνα στο τελευταίο στάδιο ψήφισης την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, επιβάλλει στις τοπικές κοινότητες να διαθέτουν δωρεάν τα προϊόντα περιόδου σε όσες το έχουν ανάγκη. 

Η εκστρατεία διήρκησε τέσσερα χρόνια και ολοκληρώθηκε σήμερα, με την εκπρόσωπο υγείας των Ερηατικών, Μόνικα Λένον, να κάνει λόγο για «μια περήφανη μέρα για τη Σκωτία». «Αυτό θα σημάνει μια τεράστια διαφορά στις ζωές των γυναικών, των κοριτσιών και όσων έχουν εμμηνόρροια. Έχει ήδη γίνει μια σπουδαία δουλειά σε τοπικό επίπεδο ώστε να εξασφαλιστεί η ακεραιότητα στα άτομα που έχουν περίοδο», σημείωσε. 

Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Σκωτία, η δυσκολία ατόμων να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην αγορά προϊόντων περιόδου έχει αυξηθεί ιδιαίτερα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόσφατη έρευνα της ομάδας «Women for Independence» αποκάλυψε πως μία στις πέντε γυναίκες στη χώρα δεν μπορεί να αγοράσει τα απαραίτητα, κάτι που έχει σοβαρό υγειονομικό αντίκτυπο. 

Πόσο θα κοστίσει 

Το κόστος της πρωτοβουλίας υπολογίζεται να αγγίξει τις 8,7 εκατ. λίρες τον χρόνο, κάτι που δε φαίνεται να επηρεάζει την απόφαση της κυβέρνησης.

Η απόφαση αυτή ενισχύει τον νόμο που προβλέπει από το 2017 τη δωρεάν παροχή προϊόντων περιόδου στα σχολεία, τα κολέγια και τα πανεπιστήμια, η οποία ανακοινώθηκε από τον πρώτο υπουργό, Nicola Sturgeon.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top