Τουρκία: Απειλεί με μπαράζ ελέγχων στα ελληνικά πλοία

Νέες εικόνες από το τουρκικό σκάφος Ροζαλίν στα ανοιχτά της Βεγγάζης

Η χθεσινή απόπειρα νηοψίας από Γερμανούς κομάντος σε τουρκικό πλοίο έφερε νέες απειλές εναντίον της χώρας μας. Άλλωστε για τον Ερντογάν, πίσω από κάθε προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαλιναγωγήσει τις επεκτατικές του ορέξεις βρίσκεται η ελληνική διπλωματία. 

IRINI: Νότα τουρκικού ΥΠΕΞ για το επεισόδιο ανοιχτά της Λιβύης

Οι νέες εικόνες από το τουρκικό σκάφος Ροζαλίν στα ανοιχτά της Βεγγάζης δείχνουν τους Γερμανών κομάντος να λογομαχούν με ένα μέλος του πληρώματος. 

Ο στόχος του Ερντογάν είναι να αμφισβητήσει το δικαίωμα των ελληνικών πλοίων να κάνουν διέλευση στα διεθνή ύδατα. Προφανώς οι Τούρκοι αναπτύσσουν ένα νέο θαλάσσιο αφήγημα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ απείλησε ότι θα απαντήσουν και στο πεδίο της δράσης. 

IRINI: Η Τουρκία καθυστέρησε πάνω από πέντε ώρες να αντιταχθεί στον έλεγχο

«Αυτή είναι μία γελοία δήλωση. Θα κάνει νηοψία πού; Στα χωρικά του ύδατα ή στα στενά διεθνούς ναυσιπλοΐας; Δε είναι τόσο απλή υπόθεση…» δήλωσε ο υποναύαρχος του Ελληνικού Ναυτικού, Στέλιος Φενέκος. 

«Δε θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Υπενθυμίζουμε ότι οποιονδήποτε έλεγχο ή νηοψία μπορεί να κάνει μόνο το κράτος της σημαίας του οποίου φέρει το κάθε εμπορικό πλοίο εφόσον βρίσκεται σε διεθνή ύδατα» διαμήνυσαν πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας. 

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: «Ο Έλληνας διοικητής συμπεριφέρθηκε μονομερώς και συναισθηματικά»

Η Άγκυρα δυναμιτίζει το κλίμα θέλοντας να χαλαρώσει ο κλοιός που τις περισσότερες φορές εμποδίζει το λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη. 

«Η επιχείρηση IRINI είναι μια επιχείρηση που γεννήθηκε ανάπηρη από την αρχή. Δεν βασίζεται πάνω σε γερές βάσεις του διεθνούς δικαίου» είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ.

«Οι στρατιώτες μας ενήργησαν απόλυτα σωστά. Έκαναν ό,τι τους ζητήθηκε στο πλαίσιο της  επιχείρησης IRINI» τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ. 

Η «πειρατής Μέρκελ» και οι εφημερίδες του Ερντογάν

Τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προβάλλουν με πηχυαίους τίτλους το περιστατικό με το «Ροζελίν Α» στοχοποιώντας εκτός από την Ελλάδα και τη Γερμανία. Η Sozcu τιτλοφορεί με τη Μέρκελ ως πειρατή. 

Το Ροζαλίν πέρασε και πάνω από την Πελοπόννησο για να σπάσει στη συνέχεια τον αποκλεισμό από τις νατοϊκές δυνάμεις χωρίς να εντοπιστεί από κάποιο ελληνικό σκάφος ή ιπτάμενο μέσο.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top