IRINI: Η Τουρκία καθυστέρησε πάνω από πέντε ώρες να αντιταχθεί στον έλεγχο

Τι αναφέρει ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πήτερ Στάνο

Πήτερ Στάνο

Η Τουρκία καθυστέρησε πάνω από πέντε ώρες να αντιταχθεί στον έλεγχο του πλοίου που έλεγξε η επιχείρηση «IRINI», σύμφωνα με όσα μετέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ Πήτερ Στάνο με γραπτή ανακοίνωσή του. 

Κομισιόν: Η Τουρκία να δείξει τις προθέσεις της με πράξεις ως τις 10/12

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, ο Πήτερ Στάνο δήλωσε: «Στις 22 Νοεμβρίου, η Επιχείρηση EUNAVFOR MED IRINI επιθεώρησε ένα εμπορικό σκάφος με τουρκική σημαία στη Μεσόγειο.

Δεδομένου του τρόπου πλοήγησης αυτού του πλοίου, η Επιχείρηση IRINI είχε βάσιμους λόγους να υποπτεύεται ότι θα μπορούσε να ενεργήσει κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

IRINI: Νότα τουρκικού ΥΠΕΞ για το επεισόδιο ανοιχτά της Λιβύης

Πριν από αυτήν τη δράση, όπως προβλέπεται στο ψήφισμα 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η επιχείρηση IRINI είχε καταβάλει με καλή πίστη προσπάθειες να ζητήσει τη συγκατάθεση του κράτους σημαίας, δίνοντας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ειδοποίηση 4 ωρών σύμφωνα με διεθνή ναυτιλιακή πρακτική». 

Τόνισε, επίσης, ότι «Η επιχείρηση “IRINI” συμφώνησε ακόμη και να παρατείνει αυτήν την ειδοποίηση για μια επιπλέον ώρα κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πρεσβείας στη Ρώμη, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης “IRINI”.

Αφού δεν έλαβε καμία απάντηση από την Τουρκία μετά την πάροδο του χρόνου, η Επιχείρηση IRINI επιβιβάστηκε στο πλοίο και το επιθεώρησε σύμφωνα με διεθνώς συμφωνημένες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών του ΝΑΤΟ. Η ομάδα επιβίβασης της επιχείρησης IRINI ενήργησε με τον υψηλότερο βαθμό επαγγελματισμού και δεν σημειώθηκε κανένα περιστατικό καθ΄όλη τη διάρκεια της δράσης», επεσήμανε.

«Η επιθεώρηση ανεστάλη αργότερα, όταν η Τουρκία κοινοποίησε επίσημα και με καθυστέρηση στην Επιχείρηση IRINI την άρνησή της να χορηγήσει την άδεια επιθεώρησης του πλοίου. Μέχρι τότε, η επιθεώρηση δεν βρήκε κανένα στοιχείο παράνομου υλικού επί του σκάφους και το σκάφος εκκαθαρίστηκε για να συνεχίσει τη διαδρομή του», ξεκαθάρισε.

Ο Πήτερ Στάνο υπογράμμισε ότι «Η επιχείρηση EUNAVFOR MED IRINI έχει την εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη σύμφωνα με τις αποφάσεις 2292 (2016) και 2526 (2020) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Αυτά τα ψηφίσματα είναι δεσμευτικά για όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Επιπλέον, το ψήφισμα 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καλεί όλα τα κράτη σημαίας να συνεργαστούν με επιθεωρήσεις», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top