Πλήττει την Αμερική η τροπική καταιγίδα «Ήτα» - Πάνω από 200 νεκροί

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Φλόριντα

Μία τροπική καταιγίδα με το όνομα «Ήτα» πλήττει τις τελευταίες μέρες την Κεντρική Αμερική με αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων. 

Αρχικά, η «Ήτα» πέρασε από τη Νικαράγουα την προηγούμενη Τρίτη με ανέμους άνω των 140 χιλιομέτρων την ώρα. Τις επόμενες μέρες, αποδυναμώθηκε καθώς προχωρούσε προς την Ονδούρα, ενώ καταρρακτώδεις βροχές σημειώθηκαν στην Κόστα Ρίκα, τον Παναμά, το Σαλβαδόρ και το Μεξικό.

Περισσότερο από όλες τις χώρες, όμως, επλήγη η Γουατεμάλα, στην οποία πάνω από 150 άνθρωποι έχουν πεθάνει ή αγνοούνται.  Στην Ονδούρα ανακοινώθηκαν 23 νεκροί από τις πλημμύρες, ενώ η πολιτεία Τσιάπα του Μεξικού σημείωσε πάνω από 20 θανάτους.

Η καταιγίδα Ήτα έπληξε χθες και την Κούβα, με σφοδρές βροχοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά. Η πολιτική προστασία και οι τοπικές Αρχές μετέφεραν 74.000 ανθρώπους σε ασφαλή σημεία για το φόβο πλημμυρών.

Σε κατάσταση συναγερμού η Φλόριντα

Η καταιγίδα, η οποία ίσως αναβαθμιστεί σε κυκλώνα κατηγορίας 1, έφτασε χθες, Κυριακή, και στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC)  προέβλεψε ότι η καταιγίδα συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα ως και 100 χιλιόμετρα την ώρα και καταρρακτώδεις βροχές.

Στη νότια Φλόριντα έχει κηρυχθεί κατάσταση συναγερμού για κυκλώνα, με το Μαϊάμι και το Φορτ Λόντερντεϊλ να έχουν ήδη πληγεί από πλημμύρες, ενώ οι αρχές λένε στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να πάνε σε ασφαλή μέρη.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, είχε κηρύξει ήδη από το Σάββατο κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις νότιες κομητείες της πολιτείας, με τα σχολεία και τα κέντρα διάγνωσης για covid-19 να παραμένουν κλειστά. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top