Στραμμένα στον Ερντογάν τα βλέμματα για την παραίτηση του γαμπρού του

Ποιος είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών - Το σκάνδαλο και η ζωή του

Μπεράτ Αλμπαϊράκ

Στραμμένα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι τα βλέμματα έπειτα από την παραίτηση το βράδυ της Κυριακής του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, η οποία ανακοινώθηκε ξαφνικά από τον ίδιο στο Ιnstagram. 

Τουρκία: Μυστήριο με την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών μέσω Instagram

Αρχικά επικράτησε σύγχυση, καθώς άρχισε να διαρρεύει ότι χάκερς βρίσκονταν πίσω από την ανακοίνωση του υπουργού για παραίτηση, ο οποίος επικαλέστηκε λόγους υγείας. Τελικά μεγάλα διεθνή δίκτυα, όπως το Bloomberg, κατάφεραν να επιβεβαιώσουν την είδηση. Βέβαια, δεν έχει γίνει καμιά επίσημη ανακοίνωση μέχρι στιγμής.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα εξακολουθούν να τηρούν σιγή ιχθύος, αν και σύμφωνα με αντιπολιτευτικά μέσα ενημέρωσης ο Τούρκος πρόεδρος δεν αποδέχεται την παραίτηση. 

Σύμφωνα με την εφημερίδσ Τζουχμουριέτ, η οποία επιχειρεί να δώσει φως στο παρασκήνιο, ο Τούρκος πρόεδρος σχεδίαζε ανασχηματικό και απομάκρυνση του Αλμπαϊράκ από το υπουργείο Οικονομικών, Μάλιστα λέγεται ότι θα τον διόριζε στη θέση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, για να μη δώσει «πάτημα» στην αντιπολίτευση για κριτική.

Το Σάββατο, όμως, ανακοινώθηε ο νέος πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας και δεν ήταν ο Αμπαϊράκ. Ο νέος διορισμός έγινε χωρίς να το γνωρίζει ο γαμπρός του Ερντογάν και αυτός φαίνεται να είναι ο λόγος που τον οδήγησε σε παραίτηση. Πηγές της εφημερίδας ανέφεραν ότι Αλμπαϊράκ και Ερντογάν συζήτησαν έντονα μετά την ανακοίνωση της παραίτησης και ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αρνείται να την αποδεχτεί. 

Τουρκία: Απομάκρυνε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας ο Ερντογάν

Πάντως ο αντπρόεδρος του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Γκιοκτσέ Γκιοκτσέν δήλωσε το βράδυ της Κυριακής: «Βαρεθήκαμε από αυτό το πανηγύρι, να γίνουν πρόωρες εκλογές το συντομότερο». Ο εκπρόσωπος του κόμματος Φαίκ Οζτράκ ανέφερε ότι «ο οικογενειακός καβγάς βούλιαξε την οικονομία. Ο λαός μας δεν είναι αναγκασμένος να ανεχτεί τα καπρίτσια της εξουσίας του ενός αντρός».

Το παράδοξο είναι ότι η λίρα άρχισε να ανακάμπτει, το δολάριο από 8,51 λίρες που έκλεισε την Παρασκευή υποχώρησε στις 8,18. Το ευρώ από 10,12 λίρες υποχώρησε στις 9,75 λίρες.

Ποιος είναι ο γαμπρός του Ερντογάν

Ο 42χρονος Αλμπαϊράκ έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του σε εκπαιδευτήριο της κοινότητας του Γκιουλέν, το οποίο έκλεισε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Στη συνέχεια σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Pace της Νέας Υόρκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, εργαζόταν για την τουρκική εταιρία «Calik», της οποίας οι μετοχές κάλυπταν την ενέργεια, τα μέσα ενημέρωσης, τις τηλεπικοινωνίες και τις τραπεζικές εργασίες.

Αργότερα ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στον χρηματοοικονομικό και τραπεζικό τομέα στο πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά.

Το 2004, ο Αλμαϊράκ παντρεύτηκε την Εσρά, την μεγαλύτερη κόρη από τις δύο του πρωθυπουργού Ερντογάν.

Η κόρη του Ερντογάν, Εσρά / AP images

Το 2006 έγινε διευθύνων σύμβουλος της Calik. Τότε ήταν μόλις 29 ετών. Η εταιρία αγόρασε το δεύτερο μεγαλύτερο συγκρότημα ΜΜΕ της Τουρκίας, στο οποίο ανήκε η εφημερίδα Sabah και το τηλεοπτικό κανάλι ATV, και τα δύο ΜΜΕ, φιλικά προς τον Ερντογάν. 

Διορίζεται στη θέση του υπουργού Οικονομικών της χώρας και θεωρείται από τους παρατηρητές του ως «μια από τις ικανότερες μορφές της κυβέρνησης». Ο ίδιος συνόδευε συχνά τον Ερντογάν σε ταξίδια στο εξωτερικό και συναντήσεις με παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των συνόδων κορυφής. 

Η εμπλοκή του σε σκάνδαλα

Στις αρχές του 2020, ήρθε στο φως ένα σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Κατηγορήθηκε ότι αυτός και η οικογένειά του αγόρασαν 13 στρέμματα γης σε σημείο όπου σχεδιάζεται να περάσει η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Cumhuriyet» στις 20 Ιανουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών αγόρασε τη γη το 2012, δηλαδή έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση Ερντογάν για το έργο.

Η αποκάλυψη είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη έρευνας κατά του Hazal Ocak, του δημοσιογράφου που έφερε στο φως το σκάνδαλο, με τον ισχυρισμό ότι «προσβάλλει δημόσιο υπάλληλο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top