Ολλανδία: Ευθανασία και για παιδιά κάτω των 12 ετών

Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας - Πότε θα εφαρμοστεί

άντρας κρατάει από το χέρι μικρό παιδάκι

Να νομιμοποιήσει την ευθανασία για τα παιδιά από ενός έως 12 χρονών τα οποία πάσχουν από ανίατες ασθένειες και βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο, θέλει η Ολλανδία.

Παθητική ευθανασία: Οι γιατροί μπορούν να διακόψουν τη φροντίδα του Λαμπέρ

Αφορμή στάθηκε μελέτη που συνέταξαν ειδικοί, η οποία δείχνει ότι τα παιδιά που πάσχουν από ανίατες ασθένειες υποφέρουν απελπιστικά.
Να σημειωθεί ότι η ευθανασία είναι ήδη νόμιμη στη χώρα για παιδιά άνω των 12 ετών που μπορούν να δώσουν την συγκατάθεση τους, καθώς και για τα βρέφη κάτω του ενός, με την συγκατάθεση πάντα των γονέων τους.

Το νομικό κενό υπάρχει για τους ανηλίκους από 1 έως 12 ετών και οι Αρχές, συνεχίζουν τις συνομιλίες για το αν ένα παιδί σε αυτή την τόσο τρυφερή ηλικία, είναι σε θέση να λάβει μια τόσο σοβαρή απόφαση.

Ο υπουργός Υγείας της Ολλανδίας, Χούγκο Ντε Γιόνγκε κατ’ εντολή του ιδίου, ειδικοί ιατρικοί εμπειρογνώμονες διεξήγαν έρευνα η οποία έδειξε ότι ο νέος κανονισμός θα μπορούσε να εφαρμόζεται σε 5-10 παιδιά κάθε χρόνο.

Παθητική ευθανασία: Απόφαση-ανατροπή για την υπόθεση του Λαμπέρ

«Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει η ανάγκη να μπορούμε να βάλουμε τέλος στη ζωή των παιδιών με ανίατες ασθένειες, τα οποία υποφέρουν απελπιστικά και τρομερά και τα οποία πρόκειται να πεθάνουν εντός προβλέψιμου χρονικού διαστήματος», γράφει σε επιστολή του προς το Κοινοβούλιο ο υπουργός.

Μετά από πολλούς μήνες διενέξεων και παρά τις αντιρρήσεις των χριστιανικών κομμάτων, υπουργοί της κυβέρνησης συνασπισμού, συμφώνησαν σε αυτή την πρόταση. Ωστόσο, ο Ντε Γιόνγκε διευκρίνισε ότι, δεν θα διώκονται οι γιατροί αν κάνουν ευθανασία, για την οποία πρωτύτερα έχουν λάβει έγκριση.

Το Κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα την Πέμπτη και η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει τη νέα ρύθμιση εντός των προσεχών μηνών.

Η Ολλανδία και το Βέλγιο ήταν οι πρώτες χώρες του κόσμου που νομιμοποίησαν την ευθανασία το 2002. Το Βέλγιο ενέκρινε την ευθανασία ανηλίκων το 2014 και το ακολούθησε πολύ γρήγορα και η Ολλανδία.

Στην Ελλάδα απαγορεύεται η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Δεν υφίσταται εξειδικευμένη νομοθεσία, έτσι το αξιόποινο της ευθανασίας κρίνεται σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες του ποινικού κώδικα για την ανθρωποκτονία εν συναινέσει.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top