Κιργιστάν: Έτοιμος να παραιτηθεί ο πρόεδρος της χώρας

Πρόθυμος να εγκαταλείψει το αξίωμά του για να τερματιστεί η κρίση

Ο πρόεδρος του Κιργιστάν Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ δήλωσε «έτοιμος να παραιτηθεί» προκειμένου να τερματιστεί η πολιτική κρίση που συγκλονίζει εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα τη χώρα μετά τις αμφιλεγόμενες βουλευτικές εκλογές.

«Είμαι έτοιμος να εγκαταλείψω τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας του Κιργιστάν μόλις εγκριθούν νόμιμες εκτελεστικές αρχές και βρισκόμαστε στον δρόμο προς τη νομιμότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Κιργιστάν: Ρήξη στους κόλπους της αντιπολίτευσης

Η παραίτησή του θα γίνει μόλις οριστεί ημερομηνία για νέες εκλογές και γίνουν αλλαγές από την κυβέρνηση, γνωστοποίησε ο Ζεενμπέκοφ.

Ωστόσο η πρόταση αυτή του Κιργίζιου προέδρου ίσως να μην συμβάλει στην επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα, καθώς η εκπλήρωση των όρων που έχει θέσει δεν είναι εύκολη.

Κιργιστάν: Ακυρώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών μετά τα άγρια επεισόδια

Ο Ζεενμπέκοφ δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από τη Δευτέρα, διαβεβαιώνοντας μέσω των εκπροσώπων του ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί και λέγοντας ότι διεξάγει διαπραγματεύσεις με διάφορες πολιτικές ομάδες.

Ωστόσο δέχεται πιέσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους, τη Ρωσία και τις υπηρεσίες ασφαλείας του Κιργιστάν να βρεθεί λύση στην κρίση.

Βίαιες διαδηλώσεις συγκλόνισαν τη χώρα αυτή την εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του μερικού αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, με τους πολίτες να καταγγέλλουν νοθεία και παρατυπίες στη διαδικασία, στην οποία νικητές αναδείχθηκαν δύο κόμματα που πρόσκεινται στον Ζεενμπέκοφ.

Η κρίση προκάλεσε έκρηξη βίας στο Κιργιστάν. Η ένταση δεν αμβλύνθηκε ούτε μετά την απόφαση των αρχών να ακυρώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Από τις συγκρούσεις στο Μπισκέκ σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία έχει γνωρίσει ήδη δύο εξεγέρσεις μετά το 2000 και έχει δει τρεις προέδρους της να φυλακίζονται ή να εξορίζονται μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της.

Η τρέχουσα μετεκλογική κρίση τροφοδοτείται από την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου Ζεενμπέκοφ και του προκατόχου του και πρώην πολιτικού του μέντορα Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, τον οποίο οι υποστηρικτές του απελευθέρωσαν από τη φυλακή.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top