Τζουζέπε Κόντε στη Hurriyet: Εκφράσαμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει μονομερείς ενέργειες

Τζουζέπε Κόντε

Σε πλήρη ενότητα και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο είναι όλα τα κράτη της ΕΕ, δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, λέγοντας ότι απηύθυναν όλοι έκκληση στην Τουρκία να αποφεύγει μονομερείς ενέργειες.

Die Welt: Αιχμές Κομισιόν για Τουρκία - Μειώνονται οι πιθανότητες ένταξης

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet, ο Ιταλός Πρωθυπουργός κλήθηκε να σχολιάσει την εμπλοκή της Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο παρά το γεγονός ότι είναι μακριά. «Εγώ δε θα έκανα διάκριση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Η στάση μας σε αυτή την περιοχή είναι η ίδια. Η Γαλλία ενδιαφέρεται για τα θέματα του Λιβάνου και της Λιβύης. Η Ιταλία και η Γαλλία είναι χώρες που έχουν πολλά συμφέροντα σε διάφορες περιοχές, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο. Μας ενδιαφέρει όλους εκεί (η περιοχή) και γι' αυτό οι αρχαίοι Ρωμαίοι την αποκαλούσαν Mare Nostrum (Δική μας Θάλασσα). Δηλαδή η Μεσόγειος, δεν ανήκει στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Τουρκία, ανήκει σε όλους μας. Πρέπει όλοι να συμμορφωνόμαστε με τους διεθνείς κανόνες και να αναζητούμε τον διάλογο. Η Ιταλία έχει μια ικανότητα εκ παραδόσεως και μπορεί να διεξάγει διάλογο με όλους. Το DNA μας, το σύνταγμά μας απορρίπτει τον πόλεμο και πάντοτε ήμασταν ενάντια στις στρατιωτικές λύσεις. Θα μας δείτε να εργαζόμαστε για τη μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και ενάντια στις στρατιωτικές λύσεις που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στη Λιβύη. Εμείς στηρίζουμε τις πολιτικές λύσεις για την σταθερότητα στη Λιβύη», ανέφερε.

Συναντήθηκαν Δένδιας – Τσαβούσογλου στη Μπρατισλάβα

Σε ερώτηση για τη στάση της Ιταλίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών της ΕΕ διεξήγαγαν μια ευρεία συζήτηση για τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και έλαβαν μια κοινή απόφαση. «Όλοι μέσα σε ενότητα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και απευθύνουμε έκκληση στην Τουρκία να δημιουργήσει σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη ξεχωριστά χωρίς να εχθρικές και προκλητικές ενέργειες οι οποίες δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, μέσα στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων δικαίου και αποφεύγοντας τις μονομερείς δραστηριότητες. Όλα τα μέλη είναι στην ίδια γραμμή ως προς αυτό», ανέφερε.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός είπε ότι «εργαζόμαστε για ένα εποικοδομητικό διάλογο μεταύ της Τουρκίας και της ΕΕ», προσθέτοντας ότι μπορεί να εγγυηθεί οτι θα εργαστούν για να επικρατήσει ο διάλογος, η εποικοδομητική διαδικασαία. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί η ένταση», ανέφερε. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του γνωρίζει τον στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας στην Μεσόγειο, την Ασία, τα Βαλκάνια και τη Λιβύη, γι αυτό να υπάρξει διάλογος.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top