Μακρόν: «Πρέπει να καταπολεμήσουμε τον ισλαμικό αυτονομισμό»

Η Λεπέν φαίνεται να επικρατεί με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις

Εμανουέλ Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε πως θα πολεμήσει τον «ισλαμικό αυτονομισμό» που απειλεί να καταλάβει κάποιες μουσουλμανικές κοινότητες στη Γαλλία, την ώρα που όλα τα κόμματα προετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές του 2022 και ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, φαίνεται να επικρατεί με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις, στον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης έναντι του κόμματος του Γάλλου προέδρου.

Ερντογάν: Πιέζει τον Μακρόν για τα πυραυλικά συστήματα

Είναι γνωστό πως η Γαλλία αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια προβλήματα από Ισλαμιστές τρομοκράτες με γαλλική υπηκοότητα. Μετά και το πρόσφατο (δεύτερο) χτύπημα ισλαμιστή στα πρώην γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo, ο Μακρόν όπως και η κυβέρνηση του που έχουν ευρύτερες ενδείξεις ριζοσπαστικοποίησης – συχνά όχι βίαιης – στο εσωτερικό των μουσουλμανικών κοινοτήτων, φαίνεται πως αποφάσισαν να αναλάβουν δράση.

«Αυτό που πρέπει να καταπολεμήσουμε είναι ο ισλαμικός αυτονομισμός», δήλωσε ο Μακρόν στη διάρκεια επίσκεψής του σε προάστιο του Παρισιού. «Το πρόβλημα είναι μια ιδεολογία που υποστηρίζει ότι οι δικοί της νόμοι υπερβαίνουν αυτούς του δημοκρατικού κράτους» είπε.

Σε μια χώρα όπως η Γαλλία, που εφαρμόζει τον αυστηρό διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους, ο Μακρόν υποστηρίζει ότι οι επιθετικές ισλαμικές θρησκευτικές πρακτικές αποτελούν «αυτονομιστικές» κινήσεις, καθώς απειλούν την αποκοπή από τους θεσμούς και τους νόμους της Γαλλίας.

Ένα νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του ισλαμικού αυτονομισμού θα κατατεθεί στη βουλή στις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Μερικές ενδείξεις μουσουλμανικού αυτονομισμού οι οποίες έχουν αναφερθεί στις γαλλικές αρχές είναι η άρνηση ανδρών μουσουλμάνων να κάνουν χειραψία με γυναίκες, πισίνες με διαφορετικά ωράρια λειτουργίας για άνδρες και γυναίκες, κορίτσια από την ηλικία των τεσσάρων ετών που καλύπτουν πλήρως το πρόσωπό τους, και την εξάπλωση των θρησκευτικών σχολείων «madrassa».

Περισσότερα από 250 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γαλλία τα τελευταία πέντε χρόνια σε επιθέσεις ισλαμιστών τρομοκρατών ή ατόμων που εμπνέονται από τζιχαντιστικές ομάδες.

Μαρία Δεναξά, Παρίσι

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top