Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν: Πληροφορίες για πλήγμα σε λεωφορείο εντός Αρμενίας

Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος στο star.gr: Στοχεύουν σε άμαχο πληθυσμό

Τι είπε Μαρλέν Κιουρντογλιάν μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος

Μαίνονται για τρίτη ημέρα οι μάχες ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν στην μεθόριο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, το πρωί η Αζέρικη πλευρά φέρεται να πραγματοποίησε χτύπημα εντός των ορίων της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

«Ένα αζέρικο μη επανδρωμένο αεροσκάφος βομβάρδισε αστικό λεωφορείο στην πόλη Βαρτενίκ στη μεθόριο της Αρμενίας, χωρίς για την ώρα να έχουν καταγραφεί θύματα», είπε στο star.gr η Μαρλέν Κιουρντογλιάν μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος.

Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν: Σφοδρότατες συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών

Όπως πρόσθεσε, από την αρχή των μαχών, περίπου 80 Αρμένιοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους και σχεδόν 200 άμαχοι έχουν τραυματιστεί από τους βομβαρδισμούς των Αζέρων. 

«Οι περισσότεροι νεκροί στρατιώτες είναι νεαρής ηλικίας. Βλέπουμε χρονολογίες γέννησης του 2000, του 2001 πράγμα που σημαίνει ότι ο κόσμος του Αρτσάχ έχει μείνει εκεί, έτοιμος να πολεμήσει», τόνισε.

Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν: Κήρυξε μερική επιστράτευση το Μπακού

Πώς έχει η κατάσταση στην περιοχή

Περιγράφοντας την εικόνα που επικρατεί στην περιοχή, η κ. Κιουρντογλιάν ανέφερε ότι η Δημοκρατία του Αρτσάχ δέχεται από τα ξημερώματα της Κυριακής μεγάλης κλίμακας επιθέσεις με εναέρια και χερσαία μέσα, σε όλη τη συνοριακή γραμμή. 

«Το Αζερμπαϊτζάν στοχεύει σε υποδομές και σε άμαχο πληθυσμό της περιοχής», είπε χαρακτηριστικά. 

Πολλά χωριά στη μεθόριο του Αρτσάχ έχουν εκκενωθεί, ενώ στα υπόλοιπα οι κάτοικοι έχουν βρει προστασία σε καταφύγια. Κλειστά είναι επίσης μέχρι νεωτέρας, τα σχολεία στην επικράτεια.

Άμαχη δείχνει στο φακό τις ζημιές στο σπίτι της 

«Δεν μιλάμε για αυτονομιστές. Ο λαός που μιλάμε αυτή τη στιγμή στο Αρτσάχ είναι Αρμένιοι οι οποίοι ζουν στην ελεύθερη πατρίδα τους», ξεκαθάρισε η ίδια.

Την ίδια ώρα, τόσο στη Δημοκρατία της Αρμενίας όσο και στη Δημοκρατία του Αρτσάχ έχει κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος και γενική επιστράτευση για τους άνδρες άνω των 18 ετών, ενώ σύμφωνα με την ίδια χιλιάδες είναι όσοι ζητούν να ενταχθούν στο στρατό εθελοντικά.  

«Παράλληλα, στην Αρμενία έγινε μία μεγάλη κινητοποίηση όπου μαζεύονται φάρμακα τρόφιμα, ρουχισμός και κουβέρτες για να αποσταλούν στο Αρτσάχ», πρόσθεσε.

Τουρκία: Αμηχανία για την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα

Από πού πήρε το όνομά της η περιοχή

Σύμφωνα με την κ. Κιουρντογλιάν το όνομα της περιοχής Ναγκόρνο Καραμπάχ, σημαίνει Μαύρο Βουνό.

«Η ιστορική του ονομασία βέβαια, επειδή ανέκαθεν ήταν επαρχία της Αρμενίας είναι Αρτσάχ. Ναγκόρνο Καραμπάχ ονόμαζαν την περιοχή κατά τη σοβιετική περίοδο, όταν και η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ήταν σοβιετικές δημοκρατίες», εξήγησε.

Συγκέντρωση Αρμενίων στο Σύνταγμα

Στην Ελλάδα ζουν περίπου 30.000 Αρμένιοι, κυρίως στην Αθήνα και τα περίχωρα και τη Θεσσαλονίκη. Την Τετάρτη 30/09 στις 17:00 αναμένεται με πρωτοβουλία της αρμενικής νεολαίας Ελλάδας να πραγματοποιηθεί μία μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Υπ. Άμυνας Αρμενίας: Τουρκικό F-16 κατέρριψε αρμένικο μαχητικό

«Πρόκειται για μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της επιθετικότητας της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν και υπέρ της ειρήνης. Ο πόλεμος που υπάρχει σήμερα είναι ένας επιβεβλημένος για εμάς πόλεμος», ανέφερε η κ. Κιουρντογλιάν.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top