Η τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ ακυρώνεται για πρώτη φορά από το 1944

Λόγω κορωνοϊού

Βραβεία Νόμπελ

Η τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ με φυσική παρουσία που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη, ακυρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, για πρώτη φορά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης: Πιθανή νικήτρια φέτος η Γκρέτα Τούνμπεργκ

«Η ιδέα είναι ότι τα μετάλλια και τα διπλώματα θα απονεμηθούν στους νικητές με τρόπο ασφαλή στις χώρες διαμονής τους, πολύ πιθανόν με τη βοήθεια των πρεσβειών και των πανεπιστημίων των νικητών», εξηγεί το Ίδρυμα Νόμπελ, που εδρεύει στη σουηδική πρωτεύουσα.

Τα περίβλεπτα βραβεία είναι καθιερωμένο να απονέμονται στις 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία θανάτου του Σουηδού δημιουργού των βραβείων Άλφρεντ Νόμπελ (1833-1896), στη Στοκχόλμη (Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας, Λογοτεχνίας και πιο πρόσφατα Οικονομίας), όπως και στο Όσλο (Ειρήνης).

Μάλιστα, όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιστορικός του Ιδρύματος Νόμπελ, Γκουστάβ Κέλστραντ, η τελευταία φορά που δεν έγινε τελετή στη Στοκχόλμη, ήταν το 1944, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλά βραβεία δεν απονεμήθηκαν ούτε ανακοινώθηκαν, ακόμα κι αν η Σουηδία δεν συμμετείχε στον πόλεμο. Το βραβεία του 1944 απονεμήθηκαν το 1945. Το 1940, 1941 και 1942 δεν απονεμήθηκε κανένα βραβείο και καμία τελετή δεν διεξήχθη.

Τα βραβεία Νόμπελ στην εποχή του κορωνοϊού

Μια τελετή που θα μεταδοθεί από την τηλεόραση προβλέπεται για φέτος στη Στοκχόλμη, απουσία των βραβευθέντων που θα παραλάβουν τα βραβεία τους από απόσταση.

Τα ονόματα των νικητών των διαφορετικών βραβείων θα ανακοινωθούν στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, μεταξύ 5 και 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Ίδρυμα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top