Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης: Πιθανή νικήτρια φέτος η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Στο Όσλο στις 9 Οκτωβρίου οι απονομές

Η Σουηδή έφηβη μαζί με άλλους νεαρούς ακτιβιστές πήγαν στο Βερολίνο, προκειμένου να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, στις 20 Αυγούστου - βίντεο ΑΡ

Είναι πιθανόν φέτος να απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στη νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ και το κίνημα «Παρασκευές για το μέλλον», λένε ειδικοί. Το σκεπτικό είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπογραμμιστεί η σχέση ανάμεσα στην περιβαλλοντική καταστροφή και στην απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Βραβεία Νόμπελ: Η ιστορία τους και οι Έλληνες που τιμήθηκαν

Ο νικητής του βραβείου θα ξεχωρίσει ανάμεσα σε 318 υποψήφιους, στο Όσλο στις 9 Οκτωβρίου. Το βραβείο, που αναμφίβολα αποτελεί την ανώτερη παγκόσμια διάκριση,  συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Η Μέρκελ υποδέχεται στην Καγκελαρία την Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η 17χρονη Σουηδή προτάθηκε από τρεις Νορβηγούς και δύο Σουηδούς βουλευτές και αν το κερδίσει θα το παραλάβει στην ίδια ηλικία με τη νεότερη μέχρι σήμερα βραβευθείσα με Νόμπελ (2014), την Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι. Ο Άσλι Σβέεν, ένας ιστορικός και συγγραφέας πολλών βιβλίων με θέμα τα βραβεία Νόμπελ, δήλωσε ότι η Τούνμπεργκ θα ήταν μια ισχυρή υποψήφια για το φετινό βραβείο. «Κανένας άλλος άνθρωπος δεν έχει κάνει όσα εκείνη για να πείσει τον κόσμο να επικεντρωθεί στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε στο Reuters ο Σβέεν.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που προτείνεται για την ακτιβιστική της δράση με τις δασικές πυρκαγιές στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και την αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική «να πείθουν απολύτως τους πολίτες» για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Κορωνοϊός: Ύποπτα συμπτώματα παρουσίασε η Γκρέτα Τούνμπεργκ!

Η επιτροπή έχει απονείμει και στο παρελθόν το βραβείο σε ακτιβιστές για το περιβάλλον. Στην εποχή της κρίσης του κορωνοϊού η Επιτροπή πιθανόν να επιλέξει να υπογραμμίσει την απειλή των πανδημιών για την ειρήνη και την ασφάλεια, λέει ο Νταν Σμιθ, ο διευθυντής του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Ειρήνη της Στοκχόλμης. 

Το κίνημα "Παρασκευές για το Μέλλον" ξεκίνησε το 2018 όταν η Τούνμπεργκ άρχισε μια σχολική απεργία στη Σουηδία για να ασκήσει πιέσεις για την ανάληψη δράσης για το κλίμα. Έκτοτε μετατράπηκε σε παγκόσμιο κίνημα. Η Τούνμπεργκ και ο πατέρας της, Σβάντε, ο οποίος κάποιες φορές διαχειρίζεται τις σχέσεις της με τον Τύπο, δεν απάντησαν σε αιτήματα να σχολιάσουν.

Άλλοι υποψήφιοι που έχει γίνει γνωστό ότι έχουν προταθεί είναι "οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ", το ΝΑΤΟ, ο Τζούλιαν Ασάνζ, η Τσέλσι Μάνινγκ, ο Έντουαρντ Σνόουντεν και η φυλακισμένη ακτιβίστρια από τη Σαουδική Αραβία Λουτζέιν αλ-Χαδλούλ. Άλλες πιθανές επιλογές είναι οι "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα", η Άνγκελα Μέρκελ και ο ΠΟΥ, προβλέπουν οι ειδικοί, παρότι δεν είναι σαφές αν θα προταθούν. Οι υποψηφιότητες κρατούνται μυστικές επί 50 χρόνια, αλλά εκείνοι που αναλαμβάνουν να προτείνουν μπορούν να επιλέξουν να τις δημοσιοποιήσουν. Χιλιάδες άνθρωποι μπορούν να προτείνουν υποψηφίους, περιλαμβανομένων βουλευτών και κυβερνήσεων, καθηγητών πανεπιστημίων και παλαιότερων βραβευθέντων.


 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top