Μεξικό: Ακτιβίστριες διαδηλώνουν κατά της βίας των γυναικών

Τι ζητούν

Φεμινίστριες και συγγενικά πρόσωπα αγνοούμενων διαδήλωσαν στα κεντρικά γραφεία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Μεξικό τη Δευτέρα.

Ήδη από την προηγούμενη βδομάδα είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του κτιρίου, σε μια κίνηση διαμαρτυρίας για τις απαγωγές και τις επιθέσεις σε βάρος γυναικών, αλλά και την αδιάφορη αντιμετώπιση αυτών των υποθέσεων από το σύστημα δικαιοσύνης της χώρας.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: «Ψωμί και Τριαντάφυλλα»

Η οργή τους κορυφώθηκε ύστερα από δηλώσεις του αριστερού προέδρου Αντρέ Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, ο οποίος είχε εκφράσει νωρίτερα τη δυσαρέσκεια του για την αφαίρεση των εικόνων του Φρανσίσκο Μαδέρο, ενός δολοφονημένου πρώην προέδρου και ήρωα της επανάστασης του 1910-1920 στο Μεξικό.

«Εκείνοι που καταστρέφουν την εικόνα του Μαδέρο ή δε γνωρίζουν την ιστορία του, το κάνουν ασυνείδητα ή είναι οι ίδιοι συντηρητικοί», δήλωσε ο πρόεδρος Λόπεζ Ομπραδόρ, ενώ πρόσθεσε ότι είναι με το μέρος των ακτιβιστριών, ωστόσο καταδικάζει τον βανδαλισμό.

Προς απάντηση στις δηλώσεις του, οι ακτιβίστριες έριξαν μπογιά σε πορτραίτα κι άλλων ιστορικών μορφών του Μεξικού.

Σημειώνεται ότι παραπάνω από 70.000 άτομα αγνοούνται στο Μεξικό, οι περισσότεροι εκ τω οποίων θεωρείται πως έπεσαν θύματα απαγωγής από ένοπλες εγκληματικές ομάδες. Ταυτόχρονα, οι γυναικοκτονίες στο Μεξικό έχουν αυξηθεί κατά 5% κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020, συγκριτικά με πέρυσι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top