ΗΠΑ: Ας γνωρίσουμε τους δύο υποψήφιους Αμερικανούς προέδρους

Ποιός θα καταφέρει να κόψει πρώτος το νήμα και να στεφθεί 46ος πλανητάρχης;

Όσο πλησιάζει ο χρόνος διεξαγωγής των Αμερικάνικων προεδρικών εκλογών οι δύο υποψήφιοι αναμετρώνται σε ένα crash test για το ποιος θα διεκδικήσει και στο τέλος θα γίνει ο 46ος Αμερικανός πρόεδρος. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τους δύο υποψήφιους προέδρους.

Καταρρέει το χρηματιστήριο μετά την «πρόταση» Τραμπ για αναβολή των εκλογών

Ο νυν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε ένας μη συμβατικός πολιτικός υποψήφιος, ένας μη συμβατικός Αμερικανός πρόεδρος και τώρα αντιμετωπίζει ένα απρόβλεπτο μέλλον. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει την πιο επικίνδυνη κρίση που αντιμετώπισε ένας ηγέτης των ΗΠΑ αυτόν τον αιώνα καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται και μια κάποτε ζωντανή οικονομία παρασύρεται.

Καθώς η αναταραχή βαθαίνει, οι επιλογές που κάνει τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες θα διαμορφώσουν τις προοπτικές επανεκλογής του, την κληρονομιά του και τον χαρακτήρα του έθνους. Μπαίνοντας στον προεδρικό αγώνα του 2016, κατεβαίνοντας την κυλιόμενη σκάλα του Trump Tower με τη σύζυγό του Melania, ο Trump ξεπέρασε έναν αριθμό ρεκόρ πολιτικών αντιπάλων για να καταλάβει το διορισμό του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Με ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με το νόμο και την τάξη, ο Τραμπ επικαλέστηκε το πλέον γνωστό ρητό του, «κάνε την Αμερική πάλι μεγάλη», καθώς δέχτηκε τον διορισμό του κόμματός του στη Ρεπουμπλικανική Εθνική Σύμβαση στο Κλίβελαντ. Ο πρόεδρος βασίστηκε σε μια ακμάζουσα αμερικανική οικονομία και τονίζει την καταπολέμηση του εγκλήματος για να τον κερδίσει σε δεύτερη θητεία. Όμως ο Τραμπ και ο αντίπαλός του, ο Τζέι Μπάιντεν, κοιτάζουν τώρα μια πανδημία κορωνοϊού που έχει μετατρέψει τα logistics της καμπάνιας 2020.

«Βόμβα» Τραμπ: Ζητά να αναβληθούν οι εκλογές στις ΗΠΑ

Από τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης Τραμπ, η χώρα έχει ταραχθεί από διαμαρτυρίες. Τον Ιανουάριο του 2017, η αντίδραση ήταν γρήγορη μετά την επιβολή της απαγόρευσης ταξιδιού από τον πρόεδρο και προώθησε τα σχέδιά του για την κατασκευή τείχους στα νότια σύνορα με το Μεξικό.

Ο πρόεδρος μπόρεσε να βασιστεί στις εγχώριες επιτυχίες, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού δύο συντηρητικών δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά την πρώτη θητεία του. Αλλά καθώς έσπρωξε το δρόμο του στο εξωτερικό, ο Τραμπ πέτυχε λίγες επιτυχίες.
Το σύνθημα για την εκστρατεία Trump 2020 - "Keep America Great" - είναι ήδη αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα στις περισσότερες πολιτείες που καταπολεμούν τώρα τη μαζική ανεργία και τα προβλήματα υγείας.

Οι ΗΠΑ ηγούνται του κόσμου σε θανάτους οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τους 144.000. Με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων στις ΗΠΑ να ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια και να αυξάνονται νέες περιπτώσεις. Η ανάκαμψη της οικονομίας έδειξε επίσης σημάδια διακοπής εν μέσω αναβίωσης του κορωνοϊού. Ο αριθμός των απολυμένων εργαζομένων που αναζητούν παροχές άνεργων αυξήθηκε στα μέσα Ιουλίου για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, και τουλάχιστον 10 εκατομμύρια έχουν ήδη χάσει τη δουλειά τους.

Ο Τραμπ φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά ότι η πολιτική του τύχη θα συνδέεται άρρηκτα με τον χειρισμό της πανδημίας.Στο Μπάιντεν και τον Τραμπ, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν ανάμεσα σε δύο λευκούς διαφορετικά προγράμματα για την υγειονομική περίθαλψη, την αλλαγή του κλίματος, την εξωτερική πολιτική.

Από την άλλη, ο 74χρονος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είναι διατεθειμένος να κερδίσει με οποιοδήποτε κόστος τον αντίπαλό του. Στα 77, ο Μπάιντεν γίνεται ο παλαιότερος μεγάλος προεδρικός υποψήφιος του κόμματος στη σύγχρονη ιστορία. Και έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως εκλεγμένος αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον, κανένας υποψήφιος δεν είχε μεγαλύτερη εμπειρία στην κυβέρνηση.

Τραμπ: «Πιθανό να κλείσουν και άλλα προξενεία της Κίνας»

Μετά από σχεδόν μισό αιώνα στην εθνική πολιτική σκηνή, ο Τζο Μπάιντεν θα επιτύχει ένα όνειρο δεκαετίας και θα αποδεχτεί τον δημοκρατικό προεδρικό διορισμό στις 20 Αυγούστου. Αλλά θα το πράξει σε μια άνευ προηγουμένου περίοδο στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς το έθνος καταπολεμά μια παγκόσμια πανδημία, οικονομική κατάρρευση και αστικές αναταραχές.

Σε ηλικία 77 ετών, ο Μπάιντεν προσπαθεί να αξιοποιήσει την εμπειρία του ως μακροχρόνιος γερουσιαστής και αντιπρόεδρος, και να μετατραπεί σε σταθερή δύναμη σε έναν χαοτικό και όλο και πιο επικίνδυνο κόσμο. Αλλά ο δρόμος του Μπάιντεν προς αυτό το ορόσημο ήταν ομαλός.

Ο αγώνας 2020 σηματοδοτεί την τρίτη προσπάθεια του Μπάιντεν να δηλώσει υποψήφιος για πρόεδρο. Προσπάθησε για πρώτη φορά το 1988, αλλά εγκατέλειψε μετά από ισχυρισμούς λογοκλοπής. Τελείωσε τη δεύτερη προσπάθειά του το 2008 αφού συγκέντρωσε λιγότερο από ένα τοις εκατό στην Αϊόβα.Αν ο Μπάιντεν καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου εναντίον του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, θα είναι 78 ετών την Ημέρα των Εγκαινίων και το παλαιότερο πρόσωπο που εκλέχθηκε ποτέ πρόεδρος.

ΗΠΑ: Στήριξη από Ομπάμα και Κλούνεϊ στον Τζο Μπάιντεν... λόγω εκλογών

Θα επιστρέψει επίσης σε μια πολύ γνωστή περιοχή του Λευκού Οίκου, αφού διετέλεσε αντιπρόεδρος υπό τον Μπαράκ Ομπάμα μετά τις εκλογές του 2008. Ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν έγιναν πολύ στενοί κατά τη διάρκεια των οκτώ χρόνων στο γραφείο τους. Ο Ομπάμα κάποτε αστειευόταν για την «βρωμιά» που τους είχε εμμονή στο Διαδίκτυο.

Ο Μπάιντεν έχει δει μια αύξηση των δημοσκοπήσεων τους τελευταίους μήνες, καθώς η δημοτικότητα του Τραμπ πάσχει από τον χειρισμό της παγκόσμιας πανδημίας, των οικονομικών αναταραχών και των αστικών αναταραχών σε ολόκληρη τη χώρα,
Όμως, παρά το πρώιμο πλεονέκτημα των τριών μηνών, ο Μπάιντεν γνωρίζει καλά τι κάνει: ένας αντίπαλος με το πλεονέκτημα του κατεστημένου, ένα τεράστιο πλεονέκτημα στις ταμειακές ροές και μια καθιερωμένη προθυμία να κερδίσει με οποιοδήποτε κόστος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top