Οργισμένη δήλωση Μακρόν: «Δεν πρέπει να αφήσουμε τη Μεσόγειο στην Τουρκία»

Πυρ ομαδόν μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη

Με σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. 

Τουρκία Καστελόριζο: Με 15 πλοία, drones και F16 πήγε στην Αν. Μεσόγειο

Ο Γάλλος πρόεδρος τέθηκε για μια ακόμα φορά στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου. 

«Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας», δήλωσε ο Μακρόν κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι.

Navtex - Καστελόριζο: Στην Αττάλεια το τουρκικό γεωτρύπανο Oruc Reis

Πρόσθεσε ακόμα πως εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις και κατέληξε:

«Πάνω σ’ αυτό το θέμα η Ευρώπη πρέπει να προστατέψει την κυριαρχία της με την πιο μεγάλη αποφασιστικότητα».

Ελλάδα και Κύπρος απαντούν στην Τουρκία με Navtex στην ίδια περιοχή

«Η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη μεταξύ των χωρών όσον αφορά στον γαλλικό στόλο και όχι μόνο. Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από την Συρία, βοηθήσαμε πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως του Λιβάνου, και ενδεχομένως να χρειαστεί να ξανασυμβάλουμε και προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης κατά την προσέλευσή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων στην Γαλλία.

Βέμπερ: «Να εξετάσουμε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία»

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μ. Βέμπερ, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει ως ΕΕ «να διατηρήσουμε τον διάλογο ανοιχτό με την Τουρκία, αλλά να εξετάσουμε και ταυτόχρονα την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας».

Συγκεκριμένα, o επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ δήλωσε τα εξής: «Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, πριν ξεκινήσουμε με τη συζήτηση για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέλω να εφιστήσω την προσοχή της Ολομέλειας σε ένα πολύ επείγον θέμα και αυτό είναι η κατάσταση στη Μεσόγειο. Είδαμε λοιπόν τη στρατιωτική δράση από την τουρκική πλευρά είδαμε επίσης τις αποφάσεις για την Αγία Σοφία, η οποίες αποτελούν παράδειγμα θρησκευτικού σωβινισμού και αυτό το μνημείο που αποτελεί σύμβολο ειρήνης και συμφιλίωσης έχει πλέον αλλάξει».

«Αυτές είναι οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς και θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτό δεν είναι μόνο ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα, δεν είναι μόνο κυπριακό-τουρκικό ζήτημα, είναι ένα ευρωτουρκικό ζήτημα και γι` αυτό υπό την παρουσία του Προέδρου Μισέλ και της Προέδρου Φον Ντερ Λάιεν θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι πρέπει να στείλουμε σαφή μηνύματα, ότι στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών μας στην Ελλάδα και στην Κύπρο και ναι μεν πιστεύω ότι πρέπει να διατηρήσουμε τον διάλογο ανοιχτό, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό, αλλά τώρα είναι επίσης καιρός να δράσουμε, πιθανώς επίσης να εξετάσουμε την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας», επεσήμανε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ.

«Πρέπει να δράσουμε και πρέπει να δράσουμε τώρα. Θέλω να εφιστήσω την προσοχή της Ολομέλειας σε αυτό», κατέληξε ο Μ. Βέμπερ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top