Κορωνοϊός - Εμβόλιο Οξφόρδης: Πιθανό να είναι έτοιμο ως το τέλος του έτους

Τι ανέφερε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca ενδέχεται να είναι έτοιμο ως το τέλος του έτους χωρίς αυτό να είναι βέβαιο, δήλωσε την Τρίτη η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Σάρα Γκίλμπερτ.

Κορωνοϊός: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα για το εμβόλιο της Οξφόρδης!

Το πειραματικό εμβόλιο παράγει σημαντική ανοσοαπόκριση, σύμφωνα με τα πρώτα στάδια των κλινικών δοκιμών που διεξήχθησαν, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, γεγονός που γέννησε ελπίδες ότι ένα εμβόλιο κατά του Covid-19 μπορεί να είναι διαθέσιμο ως το τέλος του 2020.

Βρετανία: Νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους

Οι τρεις παράγοντες που θα επηρεάσουν το εμβόλιο

«Η διάθεση ενός εμβολίου στο τέλος του έτους είναι μια πιθανότητα, αλλά δεν υπάρχει απολύτως καμία βεβαιότητα, διότι πρέπει να συμβούν τρία πράγματα», τόνισε η Γκίλμπερτ μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

Η ερευνήτρια εξήγησε ότι τα τρία αυτά πράγματα είναι:

-    να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις δοκιμές τελικού σταδίου

-    να παραχθούν μεγάλες ποσότητές του 

-    οι ρυθμιστικές αρχές να συμφωνήσουν άμεσα να του δώσουν άδεια για έκτακτη χρήση.

«Βλέπουν» εμβόλιο κατά του κορωνοϊού το φθινόπωρο

«Και τα τρία αυτά πρέπει να συμβούν προτού μπορέσουμε να δούμε μεγάλο αριθμό ανθρώπων να εμβολιάζεται», υπογράμμισε η ερευνήτρια.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιστήμονες της Οξφόρδης έχουν στόχο την παραγωγή ενός εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου ως τον Σεπτέμβριο. Εξάλλου δοκιμές τελικού σταδίου έχουν ξεκινήσει για το εμβόλιο αυτό στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, ενώ αναμένεται να αρχίσουν και στις ΗΠΑ.

«Είναι κρίσιμο να εκτεθούν αρκετοί άνθρωποι που έχουν κάνει το εμβόλιο στον ιό ώστε να αποδειχθεί πραγματικά αν προλαμβάνει την ασθένεια και αν παραμένει ασφαλές», δήλωσε από την πλευρά του ο Τζον Μπελ καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top