Αρχίζει η γερμανική προεδρία της Ε.Ε: «Μαζί για την ανάκαμψη της Ευρώπης»

Ποιες οι προτεραιότητές της

Δείτε στο βίντεο του Reuters τη φωτισμένη Πύλη του Βρανδεμβούργου για την έναρξη της γερμανικής προεδρίας στην Ε.Ε.

Με το σύνθημα «Μαζί για την ανάκαμψη της Ευρώπης», η Γερμανία αναλαμβάνει από σήμερα 1η Ιουλίου και ως το τέλος του έτους την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κεντρική αποστολή την προώθηση του σχεδίου υπέρβασης της κρίσης του κορωνοϊού, σε υγειονομικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.

H γερμανική προεδρία προσδιορίζει τις προτεραιότητές της ως εξής:

- Υπέρβαση της κρίσης του κορωνοϊού μακροπρόθεσμα και οικονομική ανάκαμψη. 

- Μια ισχυρότερη και περισσότερο καινοτόμος Ευρώπη

- Μια δίκαιη και βιώσιμη Ευρώπη

- Μια Ευρώπη ασφάλειας και κοινών αξιών

- Μια Ευρώπη ισχυρή στον κόσμο

Προεδρία Κορωνοϊού

Η επόμενη μέρα μετά την πανδημία του Covid-19 αποτελεί, όπως ήταν αναμενόμενο, το κεντρικό θέμα αυτής της προεδρίας.

«Μόνο εάν ελέγξουμε την Covid-19 μακροπρόθεσμα, επενδύοντας στην οικονομία της Ευρώπης, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητές μας στην καινοτομία και ενδυναμώνοντας την κοινωνική συνοχή, μπορεί η Ε.Ε. και τα μέλη της να ξεπεράσουν την κρίση αποτελεσματικά και μόνιμα», αναφέρει η προεδρία και αναλαμβάνει την δέσμευση «να κάνουμε το παν προκειμένου να καταπιαστούμε με αυτή την αποστολή από κοινού και με στοχευμένο τρόπο να βοηθήσουμε την Ευρώπη να ανακάμψει, καθώς στόχος μας είναι η Ευρώπη να βγει από αυτή την κρίση ισχυρότερη και περισσότερο βιώσιμη και δίκαιη».

Στο ίδιο πνεύμα, η Γερμανία δεσμεύεται να εργαστεί «για την ταχεία συμφωνία στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και στην γρήγορη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης προκειμένου να έχουμε βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη με φιλόδοξες επενδύσεις στην προστασία του κλίματος, στην έρευνα και στην ψηφιακή μετάβαση».

Μεταναστευτικό

Φλέγον ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί και η μεταναστευτική πολιτική, επισημαίνει η γερμανική προεδρία και τονίζει ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα αρχή σε ό,τι αφορά την διαμόρφωση ενιαίου συστήματος ασύλου.

Ο πολιτικός διάλογος σχετικά με το κράτος δικαίου πρέπει μακροπρόθεσμα να ενισχυθεί, με περιεκτικές συνομιλίες στη βάση της Έκθεσης για το Κράτος Δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Η γερμανική προεδρία αναφέρεται ακόμη στην ανάγκη να θεσπιστούν «αποτελεσματικές και ανθρώπινες» διαδικασίες επαναπατρισμού όσων δεν λαμβάνουν άσυλο στην Ε.Ε., με έμφαση στις εθελοντικές επιστροφές και επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να σταθεροποιηθούν οι περιοχές προέλευσης των μεταναστών.
Brexit

Την γερμανική προεδρία θα απασχολήσει αναπόφευκτα και η διαπραγμάτευση για την μελλοντική σχέση της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Η Γερμανία θα εργαστεί για να διασφαλίσει την συνεχιζόμενη συνοχή των "27". Στόχος μας είναι μια συμφωνία ελκυστική και για τις δύο πλευρές, στη βάση της συμφωνηθείσας Πολιτικής Διακήρυξης», καταλήγει το Βερολίνο.

Η Ε.Ε. στον κόσμο

Κατά την διάρκεια της προεδρίας της, η Γερμανία θα στηρίξει τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Σχέσεις, στην υπηρεσία μιας ενωμένης, υπεύθυνης και ισχυρής ευρωπαϊκής πολιτικής για τα εξωτερικά θέματα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top