Βασιλιάς Φίλιππος: «Ο πρώτος Βέλγος αρχηγός κράτους που...»

Εστάλη επιστολή στο Κονγκό για την 60ή επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας

Διαδηλωτές κατά του ρατσισμού βεβήλωσαν τα αγάλματα του Βέλγου βασιλιά Λεοπόλδου, του βάναυσου αποικιστή της σημερινής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, μετά τα επεισόδια για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ- βίντεο Reuters

O Βασιλιάς των Βέλγων Φίλιππος έγινε σήμερα ο πρώτος εν ενεργεία Βασιλιάς που εξέφρασε τη λύπη του για τις πράξεις βίας στο Κονγκό επί Λεοπόλδου και κατά την αμέσως επόμενη περίοδο, σε επιστολή που απέστειλε σήμερα προς τον Félix Tshisekedi, Πρόεδρο της αφρικανικής αυτής χώρας, σύμφωνα με τη γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα Le Soir.

H Soir αναφέρει ότι ο Φίλιππος «θα καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος Βέλγος αρχηγός κράτους που έχει προβεί σε αυτή την ενέργεια». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι προφανώς στο Βέλγιο, ο Βασιλιάς δεν μπορεί να μιλήσει χωρίς να καλύπτεται από την κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη από τον Πρωθυπουργό. Η επιστολή προς τον Felix-Antoine Tshisekedi Tshilombo, εστάλη με την ευκαιρία της 60ης επετείου της ανεξαρτησίας του Κονγκό.

Συγκεκριμένα ο Βασιλιάς Φίλιππος αναφέρει στην επιστολή του τα εξής:

«Σε αυτήν την εξηκοστή επέτειο της ανεξαρτησίας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, θα ήθελα να απευθυνθώ σε εσάς και τον λαό του Κονγκό τις θερμότερες ευχές μου. Αυτή η επέτειος είναι μια ευκαιρία να ανανεώσουμε τα συναισθήματά μας για βαθιά φιλία και να χαρούμε για την έντονη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών μας σε τόσους πολλούς τομείς, και ιδίως στον ιατρικό τομέα που μας κινητοποιεί. σε αυτήν την περίοδο πανδημίας. Η κρίση υγείας μας πλήττει εν μέσω άλλων ανησυχιών. Η προνομιακή συνεργασία μεταξύ Βελγίου και Κονγκό αποτελεί πλεονέκτημα για την αντιμετώπισή της. Σε αυτήν την εθνική εορτή, θα ήθελα να επιβεβαιώσω τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας και να αναπτύξουμε μια ακόμη πιο γόνιμη φιλία, πρέπει να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για τη μακρά κοινή μας ιστορία με όλη την αλήθεια και την ηρεμία».

«Η ιστορία μας αποτελείται από κοινά επιτεύγματα, αλλά έχει επίσης βιώσει επώδυνα επεισόδια. Την εποχή του ανεξάρτητου κράτους του Κονγκό, διαπράχθηκαν πράξεις βίας και σκληρότητας, οι οποίες εξακολουθούν να επηρεάζουν τη συλλογική μας μνήμη. Η αποικιακή περίοδος που ακολούθησε προκάλεσε επίσης ταλαιπωρία και ταπείνωση. Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μου για αυτές τις πληγές του παρελθόντος, ο πόνος των οποίων αναζωογονείται σήμερα από τις διακρίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στις κοινωνίες μας. Θα συνεχίσω να πολεμάω όλες τις μορφές ρατσισμού. Ενθαρρύνω τον προβληματισμό που ξεκίνησε από το Κοινοβούλιο μας, έτσι ώστε η μνήμη μας να σταθεροποιηθεί οριστικά.

Οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν να κοιτάξουμε το μέλλον με πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού. Ο αγώνας για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί την ένωση δυνάμεων. Αυτή τη φιλοδοξία διατυπώνω για τις δύο χώρες μας και για τις δύο ηπείρους μας, την Αφρική και την Ευρώπη. Δυστυχώς, οι τρέχουσες συνθήκες δεν μου επιτρέπουν να έρθω στην όμορφη χώρα σας, την οποία θα ήθελα να μάθω καλύτερα. Ελπίζω να έχω την ευκαιρία σύντομα».

Σύμφωνα με την Soir, κατά την επίσκεψή του στο Βέλγιο τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Πρόεδρος Tshisekedi κάλεσε τον Βασιλιά να πάει στην Κινσάσα για να παρακολουθήσει τους εορτασμούς της 30ης Ιουνίου 2020. Δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών, μια τέτοια κίνηση δεν είναι πλέον εφικτή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top