Γαλλία: Ντελιβεράς πέθανε στα χέρια αστυνομικών όπως ο George Floyd

Τους φώναζε «δεν μπορώ να ανασάνω»

Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη στη Γαλλία από τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως σχετικά με τον θάνατο ενός 42χρονου ντελιβερά τον περασμένο Ιανουάριο, ο οποίος φαίνεται ότι έχασε τη ζωή του κατά τον ίδιο τρόπο με τον George Floyd

Τέσσερις αστυνομικοί σταμάτησαν στις 3 Ιανουαρίου τον Σεντρίκ Σουβιά κοντά στον Πύργο του Άιφελ για έναν τυπικό έλεγχο, αλλά γρήγορα τα πράγματα ξέφυγαν από κάθε έλεγχο. 

Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει τον 42χρονο ντελιβερά να φωνάζει στους αστυνομικούς «δεν μπορώ να ανασάνω», επτά φορές μέσα σε 22 δευτερόλεπτα, ενώ οι αστυνομικοί τον κρατούν καθηλωμένο στο έδαφος. 

Στο βίντεο φαίνονται οι αστυνομικοί να πιέζουν με το βάρος τους το στήθος του Σουβιά, ενώ τον είχαν ακινητοποιημένο με κεφαλοκλείδωμα, όπως ακριβώς και τον George Floyd.

Ο Σουβιά, πατέρας πέντε παιδιών, πέθανε δύο μέρες αργότερα στο νοσοκομείο από ασφυξία με κάταγμα στον λάρυγγα, σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή που έδωσε στη δημοσιότητα η εισαγγελία του Παρισιού. 

Οι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι ο ντελιβεράς ήταν προκλητικός και αντιστάθηκε στη σύλληψη. Στο βίντεο ο Σουβιά ακούγεται να τους αποκαλεί «κλόουν» και «χαμένους», ενώ τους λέει αρκετές φορές να μην τον αγγίξουν. 

Μέχρι στιγμής δεν έχουν απομακρυνθεί από την υπηρεσία οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί. Η αρμόδια υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας που ερεύνησε το θέμα, παρέδωσε το πόρισμά της σε ανακριτές που θα αποφασίσουν αν θα απαγγελθούν κατηγορίες στους τέσσερις αστυνομικούς

Η οικογένεια του Σεντρίκ Σουβιά, αξίωσε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν απαντήσεις για τις συνθήκες θανάτου του.

Ο πατέρας του Σουβιά δήλωσε πως ο γιος του φώναζε πως δεν μπορεί να αναπνεύσει --ακριβώς τα ίδια λόγια που είχε εκφέρει και ο Floyd.

«Φώναζε “δεν μπορώ να αναπνεύσω, δε μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω”», δήλωσε ο Κριστιάν Σουβιά στους δημοσιογράφους κατά τη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η οικογένεια του διανομέα. 

«Απευθύνομαι προσωπικά και άμεσα στον πρόεδρο Μακρόν. Απαιτούμε απαντήσεις», τόνισε από την πλευρά της η αδελφή του.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις της οικογένειας.

Δικαστικές πηγές τόνισαν πως η εισαγγελία του Παρισιού έχει διατάξει έρευνα για ανθρωποκτονία για τον θάνατο του Σουβιά. Οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στη σύλληψή του πρόκειται να καταθέσουν αναφορικά με το περιστατικό.

Η οικογένεια του διανομέα έχει εκφράσει την οργή της για το γεγονός ότι οι τέσσερις αστυνομικοί δεν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Οργανώσεις για τα κοινωνικά δικαιώματα υπογραμμίζουν πως οι καταγγελίες για αστυνομική βία, κυρίως στα υποβαθμισμένα προάστια, όπου οι κάτοικοί τους είναι συνήθως μετανάστες, συχνά παραμένουν αναπάντητες.

Οι δε αστυνομικές ενώσεις έχουν εγκαλέσει τον Μακρόν και την κυβέρνησή του ότι  δείχνει ασέβεια απέναντί τους έπειτα από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ νωρίτερα αυτόν το μήνα πως θα επιδείξει «μηδενική ανοχή» σε ρατσιστικές εκδηλώσεις στο εσωτερικό των δυνάμεων της δημόσιας τάξης και απαγόρευσε την λαβή πνιγμού που χρησιμοποιείται για την ακινητοποίηση των υπόπτων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top