Πρόοδος της ΕΕ στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης τα τελευταία 5 χρόνια

Σε ποιους στόχους σημείωσε πρόοδο η Ελλάδα

άνθρωπος σύννεφα

Σημαντική πρόοδος προς την επίτευξη των στόχων της «Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης - SDG» την τελευταία πενταετή περίοδο καταγράφεται σε έκθεση που δημοσιεύει σήμερα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το 2020.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πρόοδος για ορισμένους στόχους ήταν ταχύτερη από ό, τι για άλλους. Επιπλέον, σε συγκεκριμένους τομείς εντός των στόχων, η ΕΕ απομακρύνθηκε από τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης.

Η Eurostat καταγράφει ότι η ΕΕ σημείωσε σημαντική πρόοδο τα τελευταία πέντε χρόνια προς τη γενική επίτευξη του SDG 16 «Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί». Η καλή πρόοδος, αν και πολύ πιο αργή, ήταν ορατή για τον SDG 1 «εξάλειψη της φτώχειας» και τον SDG 3 «καλή υγεία και ευημερία», τον SDG 2 «εξάλειψη της πείνας» και τον SDG 8 «αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη». Για οκτώ SDGs, η ΕΕ σημείωσε συνολική μέτρια πρόοδο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τέτοιες μέτριες τάσεις είναι ορατές για τον SDG 11 «Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες», SDG 4 «Εκπαίδευση ποιότητας», SDG 17 «Συνεργασία για τους στόχους», SDG 12 «Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή», SDG 7 «Προσιτή και καθαρή ενέργεια», SDG 10 «Μειωμένες ανισότητες», SDG 15 «η ζωή στη γη» και SDG 9 «Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές».

Για τον SDG 13 «Δράση για το κλίμα», δεν σημειώθηκε πρόοδος τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ για το SDG 5 «Ισότητα των φύλων» η ΕΕ απομακρύνθηκε από τους στόχους.

Στην περίπτωση δύο στόχων - SDG 6 «Καθαρό νερό και αποχέτευση» και SDG 14 «Ζωή κάτω από το νερό» - οι συνολικές τάσεις δεν μπορούν να υπολογιστούν λόγω ανεπαρκών δεδομένων τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στους στόχους 10, 7, 3 και 11 με τις τιμές στο υψηλότερο άκρο του εύρους και έχει σημειώσει πρόοδο στους στόχους 5, 12, 16, 1, 9, 4 και 8 όντας όμως στο κατώτερο άκρο του εύρους επιδόσεων.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top