ΕΕ για Brexit: Στόχος η συμφωνία πριν από το τέλος του 2020

Εντατικοποιούνται οι συνομιλίες ΕΕ - Βρετανίας τον Ιούλιο

brexit

Εντατικοποίηση των συνομιλιών Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούλιο για σύναψη μελλοντικής σχέσης, χωρίς να χρειαστεί παράταση της μεταβατικής περιόδου, συμφώνησαν η ηγέσία ΕΕ και ο πρωθυπουργός ΜπόριςΤζόνσον, σε τηλεδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

Στην κοινή γραπτή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση υψηλού επιπέδου, περιλαμβάνεται ωστόσο  η προειδοποίηση για «έγκαιρη κατανόηση των αρχών στις οποίες βασίζεται οποιαδήποτε συμφωνία».

Μισέλ Μπαρνιέ: «Δεν επετεύχθη πρόοδος ανάμεσα σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο»

Συγκεκριμένα, ο Μπόρις Τζόνσον συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την Πρόεδρο της Κομσιόν Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντάβιντ Σασσόλι, για να αποτιμήσει την πρόοδο με στόχο συμφωνητικών δράσεων για να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση «τα μέρη σημείωσαν την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να μην ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου» και «επομένως, η μεταβατική περίοδος θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας αποχώρησης».

«Τα μέρη χαιρέτισαν τις εποικοδομητικές συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση που πραγματοποιήθηκαν υπό την ηγεσία των επικεφαλής διαπραγματευτών Ντ.Φροστ και Μισέλ Μπαρνιέ, επιτρέποντας και στις δύο πλευρές να αποσαφηνίσουν και να κατανοήσουν περαιτέρω τις θέσεις τους. Σημείωσαν ότι έχουν ολοκληρωθεί τέσσερις γύροι και ανταλλαγή κειμένων παρά τις προκλήσεις που έθεσε η πανδημία COVID-19».

Ωστόσο, τα μέρη συμφώνησαν ότι «απαιτείται νέα δυναμική». «Υποστήριξαν τα σχέδια που συμφωνήθηκαν από τους Επικεφαλής Διαπραγματευτές για την εντατικοποίηση των συνομιλιών τον Ιούλιο και τη δημιουργία των πιο ευνοϊκών προϋποθέσεων για τη σύναψη και την επικύρωση μιας συμφωνίας πριν από το τέλος του 2020. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει, εάν είναι δυνατόν, την έγκαιρη κατανόηση των αρχών στις οποίες βασίζεται οποιαδήποτε συμφωνία».

Brexit: «Nαυάγιο» ο τελευταίος γύρος συζητήσεων ΕΕ - Βρετανίας

Τέλος τα μέρη υπογράμμισαν την πρόθεσή τους «να εργαστούν σκληρά για να δημιουργήσουν μια σχέση, η οποία θα λειτουργούσε προς το συμφέρον των πολιτών της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου». Επιβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους «για πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή της Συμφωνίας Αποχώρησης».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top