Τραμπ: Καλό θα ήταν να σταματήσει τα κεφαλοκλειδώματα η αστυνομία

Ανακοίνωσε σχέδια για ένα εκτελεστικό διάταγμα σχετικά με την αστυνόμευση

Δείτε στο video του Reuters από τις μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε μια συνέντευξη, που προβλήθηκε χθες πως θα ήθελε να απαγορευτεί η χρήση του κεφαλοκλειδώματος (choke hold) από την αστυνομία στις περισσότερες περιπτώσεις, αν και υπονόησε ότι θα ήταν κατανοητή σε ορισμένες περιστάσεις μιας -ένας προς έναν- αντιπαράθεσης.

Ο Τραμπ διέταξε την απόσυρση της Εθνοφρουράς – «Όλα είναι υπό πλήρη έλεγχο»

«Δεν μου αρέσουν τα κεφαλοκλειδώματα... (όμως), μερικές φορές, εάν είσαι μόνος και παλεύεις με κάποιον άλλο, είναι σκληρό», είπε ο Τραμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News Channel, προσθέτοντας: «Θα ήταν, πιστεύω, πολύ καλό εάν αυτή (η πρακτική), γενικά μιλώντας, σταματούσε».

Τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου ακολουθούν τον θάνατο, την 25η Μαΐου, του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, που πέθανε αφού ένας αστυνομικός στη Μινεάπολη γονάτισε στον λαιμό του για σχεδόν 9 λεπτά. Ο θάνατος του Φλόιντ προκάλεσε ένα κύμα διαδηλώσεων σε αμερικανικές πόλεις και στο εξωτερικό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες σχέδια για ένα εκτελεστικό διάταγμα σχετικά με την αστυνόμευση, ενώ ξεκαθάρισε ότι δε θα στηρίξει σαρωτικές προτάσεις ως απάντηση στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

«Πιστεύω ότι είναι ντροπή και πρέπει να σταματήσει», είπε ο Τραμπ σχετικά με την αστυνομική βία εναντίον Αφροαμερικανών. Πρόσθεσε, δε, ότι οι ενέργειες ενός «κακού ανθρώπου» δεν μπορεί να καταστρέφουν την εικόνα των μελών των δυνάμεων επιβολής του νόμου που «μας φροντίζουν πραγματικά καλά».

Στη συνέντευξη, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι θέλει μια «πραγματικά συμπονετική αλλά ισχυρή επιβολή του νόμου». Επανέλαβε ότι η ιδέα της απαγόρευσης του κεφαλοκλειδώματος «ακούγεται τόσο τέλεια».

Όμως, όπως σημείωσε, η χρήση της μεθόδου ακινητοποίησης υπόπτων με λαβή στο λαιμό θα μπορούσε να γίνει κατανοητή «εάν ένας αστυνομικός βρίσκεται σε μια δύσκολη συμπλοκή και κρατάει κάποιον με κεφαλοκλείδωμα». «Κι αυτό συμβαίνει. Επομένως, πρέπει να είναι προσεκτικός», κατέληξε.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top