ΗΠΑ: Οι γάτες μπορούν να κολλήσουν κορωνοϊό από τους ανθρώπους

Αυτό επιβεβαιώνουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

γατάκια

Nα κολλήσουν τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 από τους ανθρώπους μπορούν οι γάτες , σύμφωνα με τους επιστήμονες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Κορωνοϊός: «Δεν υπάρχει λήξη συναγερμού. O ιός εί ναι εδώ και αντεπιτίθεται»

Το αντίστροφο, να κολλήσει δηλαδή άνθρωπος από γάτα ή άλλο κατοικίδιο ζώο, ακόμη παραμένει αβέβαιο. Ένας μικρός αριθμός ζώων συντροφιάς έχει μολυνθεί παγκοσμίως από τον ιό που προκαλεί τη νόσο Covid-19. 

Η νέα μελέτη αναφέρει τις πρώτες περιπτώσεις δύο γατών στις ΗΠΑ που μολύνθηκαν στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Και οι δύο ανήκαν σε ανθρώπους που είχαν Covid-19, συνεπώς θεωρείται σίγουρο ότι αυτοί μετέδωσαν τον κορωνοϊό στις γάτες, οι οποίες ανάρρωσαν πλήρως μετά από οκτώ και δέκα ημέρες, αντίστοιχα. 

Covid-19: Πάνω από 340.000 νεκροί και σχεδόν 5,5 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως

Τα συμπτώματα των ζώων ήταν βήχας, φτέρνισμα, απώλεια όρεξης, λήθαργος κ.ά. Η μετάδοση του κορωνοϊού από τους ανθρώπους στα ζώα μπορεί να συμβεί περιστασιακά. 

Τα ζώα δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της νόσου, αλλά οι άνθρωποι που έχουν Covid-19, θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με τα ζώα τους μέσα στο σπίτι, σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες. 
Ιδίως τα ζώα συντροφιάς που έχουν διαγνωστεί θετικά στον νέο ιό μέσω τεστ, θα πρέπει να παρακολουθούνται από κτηνίατρο και να απομονώνονται από τους ανθρώπους και άλλα ζώα του σπιτιού, μέχρι να αναρρώσουν. 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top