Ανησυχία για τη Λιβύη - Αυξάνονται οι βομβαρδισμοί

Τι συζήτησαν Borrell - Fayez al-Serraj

Λιβύη

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Josep Borrell τηλεφώνησε χθες βράδυ στον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Fayez al-Serraj, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.

Η ΕΕ ξεκινά την επιχείρηση IRINI για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Σύμφωνα με πληροφορίες του Θάνου Αθανασίου από τις Βρυξέλλες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε τις ανησυχίες του για την κλιμάκωση των μαχών εντός και γύρω από την Τρίπολη και τον αυξανόμενο βομβαρδισμό σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, που είχαν ως αποτέλεσμα θύματα και επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της ΕΥΕΔ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος «επαίνεσε τον Πρωθυπουργό για την ειλικρίνεια της κυβέρνησής του να συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία του Βερολίνου και επανέλαβε τη σημασία όλων των μερών της σύγκρουσης να σταματήσουν τις μάχες, να συμφωνήσουν σε μια διαρκή εκεχειρία και να επαναλάβουν τις πολιτικές διαπραγματεύσεις».

Μάλιστα, υπογράμμισε τη συνεχή σταθερή δέσμευση της ΕΕ για μια πολιτική λύση στην κρίση της Λιβύης μέσω της εφαρμογής των συμπερασμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου και υπενθύμισε στον Πρωθυπουργό την ενεργό δέσμευση της ΕΕ να προχωρήσει προς αυτόν τον στόχο.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Borrell και ο Πρωθυπουργός Al-Serraj μίλησαν επίσης για τη νέα στρατιωτική Επιχείρηση ΕΠΑΑ της ΕΕ, Irini, η οποία στοχεύει στον τερματισμό της παράνομης ροής όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στη Λιβύη που τροφοδοτούν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

«Η επιχείρηση αποτελεί συμβολή της ΕΕ στην επιστροφή της σταθερότητας στη Λιβύη και μια επιχειρησιακή έκφραση της συγκεκριμένης δέσμευσής της στη διαδικασία του Βερολίνου υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για τη Λιβύη. Η Επιχείρηση αναπτύσσει τα ναυτικά και εναέρια της μέσα και χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες για να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή κάλυψη, λειτουργώντας στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφέρει η ΕΥΕΔ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top