Πρωτομαγιά 2020: Πώς γιορτάστηκε σε όλο τον κόσμο;

Διαφορετικός ο εορτασμός φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές

Δείτε το βίντεο του Reuters από τη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα

Διαφορετικά γιορτάστηκε φέτος η Πρωτομαγιά τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού που πλήττει τον πλανήτη. 

Με εντυπωσιακή παράταξη η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα 

Η σταδιακή άρση του lockdown λειτούργησε ενθαρρυντικά για κάποιες χώρες, στις οποίες οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους και πραγματοποίησαν διαδηλώσεις, χωρίς να λείπουν και οι συγκρούσεις με την αστυνομία. 

Στον Λίβανο, μια χώρα η οποία αντιμετωπίζει μεγάλη οικονομική κρίση, οι πολίτες διαδήλωσαν κατά των σχεδίων μεταρρύθμισης της κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. 

Διαδηλωτής μπροστρά από τις λιβανέζικες Αρχές / AP Images

Στην Ελλάδα, η συγκέντρωση εργατικών συνδικάτων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.  

Οι διαδηλωτές μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων / AP Images

Στην Πολωνία, πολίτες γιόρτασαν την Πρωτομαγιά κάνοντας άτυπη παρέλαση με τις πολωνικές σημαίες στα χέρια, καθώς οι εορτασμοί της ημέρας ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας.

Διαδηλωτές κρατούν πολωνικές σημαίες στη Βαρσοβία / AP Images

Ιταλικές σημαίες γέμισε και η Ρώμη, καθώς διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους κρατώντας πάντα τις απαραίτητες αποστάσεις.

Ιταλικές σημαίες στη Ρώμη ως ένδειξη διαμαρτυρίας / AP Images

 Στη Γαλλία, οι διαδηλωτές στο Παρίσι κράτησαν πανό με μηνύματα για τον κορωνοϊό αλλά και για τη γαλλική κυβέρνηση, ενώ κάλεσαν τον κόσμο να τραγουδήσει από τα μπαλκόνια του. Ένα από τα πανό έγραφε «Οι ζωές μας ή το κέρδος σας».

Διαδηλώτρια με πανό στο Παρίσι / AP Images

Με συλλήψεις και επεισόδια με την αστυνομία σημαδεύτηκε και η Πρωτομαγιά στην Τουρκία εν μέσω πανδημίας. Στην πλατεία Ταξίμ συνελήφθησαν 15 άτομα και στην Χαλκηδόνα στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης συνελήφθηκαν οκτώ άτομα. 

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Star στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, οι πρώτες συλλήψεις έγιναν στο Ταξίμ όταν μια ομάδα συνδικαλίστών, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης DISK Αρζού Τσερκέζογλου, ξεκίνησαν πορεία για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς παρά την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει για το τριήμερο.

Οι συνδικαλιστές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα γραφεία της οργάνωσης στο Μπεσικτάς και άρχισε να κατευθύνεται προς το Ταξίμ, ωστόσο η αστυνομία τους υπενθύμισε ότι υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας. Η ομάδα των συνδικαλιστών επέμεναν να συνεχίσουν την πορεία τους, ακολούθησε διαμάχη με την αστυνομία με αποτέλεσμα να συλληφθούν 15 άτομα. 

Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στην Κωσνταντινούπολη / AP Images
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top