Κορωνοϊός: 9χρονος ήρθε σε επαφή με 172 άτομα και δεν κόλλησε κανέναν!

Μόνο στο Star ο Έλληνας επιστήμονας που μελέτησε την υπόθεση στη Γαλλία

Παρόλο που αρκετοί επιστήμονες θεωρούν τα παιδιά «βόμβες» κορωνοϊού, μια έρευνα της Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας καταρρίπτει αυτό το φόβο. Ο Έλληνας επιδημιολόγος Κώστας Ντάνης, ο οποίος μελέτησε την υπόθεση ενός αγοριού που νόσησε αλλά δεν κόλλησε κανέναν γύρω του, μίλησε αποκλειστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μαρία Τσιλινίκου.

Σκωτία: Κοριτσάκι που γεννήθηκε πρόωρα κατάφερε να νικήσει τον κορωνοϊό

Η ιστορία ενός 9χρονου από τη Γαλλία λειτουργεί ως «βάλσαμο» για την αγωνία των γονέων, καθώς προσβλήθηκε από κορωνοϊό και παρόλο που ήρθε σε επαφή με 172 άτομα, δεν κόλλησε κανέναν. Ούτε καν τα αδέρφια του, όπως αποδεικνύεται σε έρευνα της Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας. 

Όπως ανέφερε ο γιατρός και επιδημιολόγος στον εθνικό οργανισμό της δημοσίας υγείας της Γαλλίας, Κώστας Ντάνης, συνέχισε τις δραστηριότητές του όσο ήταν άρρωστο, πήγε σε τρία σχολεία, έκανε σκι, έχοντας συνολικά 172 επαφές.

Μάλιστα, τα περισσότερα ήταν παιδιά - συμμαθητές του 9χρονου και δάσκαλοι και κανένας από αυτούς δεν βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. 

Κορωνοϊός: Τι να κάνετε αν το παιδί σας εμφανίσει συμπτώματα του ιού

Ο  Έλληνας  επιδημιολόγος Κώστας Ντάνης , εξηγεί αποκλειστικά στο Star πώς το αγόρι είχε μόνο ήπια συμπτώματα, όπως εμφανίζουν συνήθως όλα τα παιδιά. Έτσι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό λιγότερο από τους μολυσμένους ενήλικες. 

«Και αυτός και τα αδέρφια του είχαν γρίπη ταυτόχρονα και ένα άλλο κοινό κρυολόγημα και ένα άλλο κοινό ιό που λέγεται. Το ότι είναι μολυσμένα από έναν άλλο ιό μπορεί να εμπόδισε τη μετάδοση και ενός δεύτερου ιού. Ξέρουμε για παράδειγμα γι΄αυτό το παιδί ότι το ιικό του φορτίο ήταν πολύ χαμηλό. Με χαμηλό ιικό φορτίο έχει λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσεις τη νόσο», επισημαίνει ο Έλληνας επιδημιολόγος.  

ΗΠΑ: Στα βρέφη η νόσος μπορεί να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές

Ωστόσο, η νόσος στα βρέφη είναι δυνατόν να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές που μελέτησαν 2.135 περιπτώσεις παιδιών με κορωνοϊό.

Covid-19: Τα χαρακτηριστικά της νόσου σε παιδιά- Ποια προτιμά ο ιός;

Η μέση ηλικία των παιδιών ήταν τα 7 έτη και τα 1.208 ήταν αγόρια. Παραπάνω από το 90% ήταν ασυμπτωματικό ή εμφάνισε  ήπια συμπτώματα. Ωστόσο ο ιός εμφάνισε  μια σχετική «προτίμηση» στα αγόρια. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά θεωρούνται πιο «θωρακισμένα» στον κορωνοϊό, καθώς η  συχνή τους έκθεση  σε ιογενείς επιμολύνσεις του αναπνευστικού τη χειμερινή περίοδο συντηρεί ένα πιο ενεργό ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με τους ενήλικες. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, με τη Μάρα Ζαχαρέα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top