ΕΕ: Αναστέλλονται οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας 

Παρακάμπτεται το Σύμφωνο Σταθερότητας- Ενεργοποιείται η ρήτρα διαφυγής

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Την αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα μέτρο άνευ προηγουμένου που θα επιτρέψει στις χώρες μέλη να δαπανήσουν όσα χρήματα χρειαστεί για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

H EE χαιρετίζει Netflix και Youtube για τη μείωση όγκου δεδομένων streaming

«Σήμερα, και αυτό είναι καινούριο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν, ενεργοποιούμε τη γενική ρήτρα διαφυγής» που επιτρέπει να παρακαμφθούν προσωρινά οι κανόνες, ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της στο Twitter.

«Αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να χορηγήσουν στην οικονομία τους όσους (πόρους) θα χρειαστούν. Χαλαρώνουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες για να τους επιτρέψουμε να το κάνουν», πρόσθεσε.

ΕΕ: «Η κρίση του κορωνοϊού πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους μαζί»

Νέα τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα

Οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα πρέπει να επικυρώσουν αυτήν την απόφαση στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν την Δευτέρα. 

Η ΕΕ «κλείνει» τα σύνορα για το εξωτερικό για 30 μέρες

Η ρήτρα αυτή επιτρέπει να παρακαμφθεί προσωρινά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καθορίζει τους δημοσιονομικούς κανόνες στις χώρες μέλη οι οποίες έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα. Η συγκεκριμένη ρήτρα προστέθηκε το 2011, εν μέσω της κρίσης στην ευρωζώνη, αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Μία από τις υποχρεώσεις που θα οφείλουν πλέον να τηρούν οι χώρες είναι να μην ξεπερνά το δημόσιο έλλειμμα το 3% του ΑΕΠ τους.

Οι Βρυξέλλες είχαν υποσχεθεί από την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιδείξουν «τη μέγιστη ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου, κυρίως για να δώσουν οξυγόνο στην Ιταλία.

Η φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε επίσης την απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Η Κομισιόν ενεργοποιεί τη γενική ρήτρα διαφυγής

Την ενεργοποίηση της «ρήτρας διαφυγής» (general escape clause) που θα επιτρέψει στα Κράτη Μέλη να πραγματοποιήσουν δαπάνες για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, ανακοίνωσε επίσης η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Την ενεργοποίηση της «ρήτρας διαφυγής» (general escape clause) που θα επιτρέψει στα Κράτη Μέλη να πραγματοποιήσουν δαπάνες για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, ανακοίνωσε επίσης η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Σε βιντεοσκοπημένο της μήνυμα η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε πως ενεργοποιεί τη ρήτρα από σήμερα Παρασκευή.

Την τυπική έγκριση αναμένεται να δώσει το ECOFIN όπου θα συμμετέχουν 27 υπουργοί οικονομικών και θα συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα. Την πρόταση είχε παρουσιάσει η Κομισιόν την προηγούμενη Παρασκευή και υιοθέτησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων την Τρίτη.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top