ΕΕ: «Η κρίση του κορωνοϊού πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους μαζί»

Μήνυμα ενότητας από τις Βρυξέλλες

Σαρλ Μισέλ

Μήνυμα ενότητας για την αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και επεσήμανε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να βγει από αυτήν την κρίση μόνη της.

«Η ΕΕ έχει αντλήσει διδάγματα από την κρίση του 2010-2011 και υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία για συνεργασία, καθώς τα Κράτη είναι πεπεισμένα ότι η κρίση του κορωνοϊού πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική γαλλόφωνη εφημερίδα Le Soir.

Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στο Βέλγιο - Πού καταγράφονται

Επίσης πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να κατηγορείται για όλα η ΕΕ και ξεκαθάρισε ότι «Η ΕΕ έχει μεν αντλήσει διδάγματα από την χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά έχουμε να διδαχθούμε και από τη σημερινή κρίση».

Η ΕΕ έχει αντλήσει διδάγματα από την κρίση του 2010-2011 και υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία για συνεργασία, καθώς τα Κράτη είναι πεπεισμένα ότι η κρίση του κορωνοϊού πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους μαζί.

ΕΕ: Ξεκινάει τη λειτουργία της η συμβουλευτική επιτροπή επιδημιολόγων

Η δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Δεν είμαι συνήγορος κανενός θεσμού. Τα Κράτη Μέλη βασίστηκαν στις απόψεις των ειδικών κατά τις τελευταίες εβδομάδες και μάλιστα σε διαφορετικούς ρυθμούς.

Στη συνέχεια αξιολόγησαν την εντελώς νέα και εξαιρετική αυτή κρίση. Εάν κοιτάξω την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά Κράτη Μέλη σήμερα, σε σχέση με ό,τι επικρατούσε πριν από δύο ή τρεις εβδομάδες. Δε ζούμε πια στον ίδιο κόσμο, όπως πριν.

Θετικοί στον κορωνοϊό Μπαρνιέ και Τίμερμανς!

Θεωρούσαμε, σε πολλά κράτη και ίσως και σε επίπεδο θεσμών, ότι αντιμετωπίζουμε μία σοβαρή κρίση, αλλά χωρίς να έχουμε ίσως αντιληφθεί ότι επρόκειτο για εντελώς ασυνήθιστη κρίση που θα απαιτήσει απολύτως ασυνήθιστες αντιδράσεις, που για πολλούς συνιστούν πλήρη απόκλιση από τους κλασικούς τρόπους αντίδρασης σε κρίσεις είτε αυτές είναι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές είτε σε επίπεδο ασφάλειας, όπως με τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

 

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μία πιο γενική ευαισθητοποίηση σχετικά με τον ιδιαίτερα ασυνήθιστο χαρακτήρα αυτής της κρίσης.

Έκτοτε, αποφασίσαμε σε ανώτατο επίπεδο να δράσουμε από κοινού και εντός ολίγων ημερών καταφέραμε να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο τόσο στην εναρμόνιση των μέτρων για να περιορίσουμε την απειλή, όσο και στην εναρμόνιση της έρευνας και της διαχείρισης των εσωτερικών και εξωτερικών συνόρων, που είναι πάντα δύσκολο θέμα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top