Ισραήλ: Ο αποδυναμωμένος Νετανιάχου και η μάχη κατά του κορωνοϊού

Αντιτρομοκρατική τεχνολογία θα κατασκοπεύει τους πολίτες

Κορωνοϊός
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Φωτογραφία: Associated Press

Τα πολιτικά κόμματα του Ισραήλ επέλεξαν χθες τον Μπένι Γκαντς, πολιτικό αντίπαλο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργό της χώρας από το 2009, να σχηματίσει κυβέρνηση.

Θρίλερ στο Ισραήλ: Στον Μπένι Γκαντς η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Οι ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων συνάντησαν τον Πρόεδρο της χώρας, Reuven Rivlin, χθες, Κυριακή, δίνοντας στον Γκαντ πλειοψηφία, με 61 από τους 120 βουλευτές να τον προτείνουν για την ηγεσία.

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την αναβολή της δίκης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, για διαφθορά, λόγω κορωνοϊού. Ο Νετανιάχου, μετά τις τελευταίες εκλογές που έγιναν στις 2 Μαρτίου φαινόταν να προηγείται, παρά τις κατηγορίες εναντίον του.

Ισραήλ: Άσκηση διώξεων σε βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο Μπένι Γκαντς έχει έξι εβδομάδες να διαπραγματευτεί με άλλα κόμματα και να κερδίσει τη στήριξή τους, κάτι που δεν έχει καταφέρει να κάνει από τις εκλογές του Απριλίου 2019.

Εκλογές-θρίλερ στο Ισραήλ: Nτέρμπι Νετανιάχου-Γκαντς

Ο Μπένι Γκαντς.Φωτογραφία: Associated Press

Το Ισραήλ βρίσκεται σε «πολιτική κρίση» από τον Απρίλιο του 2019, όταν ο Νετανιάχου, δεν κατάφερε να συμμαχήσει με άλλα κόμματα, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση. Προχώρησε σε πρόωρες εκλογές στις 17 Σεπτεμβρίου 2019, αλλά και πάλι δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι τελευταίες εκλογές έλαβαν χώρα στις αρχές του μήνα, 2 Μαρτίου 2020.

Ισραήλ: Εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στον Μπενιαμίν Νετανιάχου

Με την απειλή του κορωνοϊού να αποτελεί «κρίση» που καλείται να διαχειριστεί ο ίδιος, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν τα βήματα για σχηματισμό κυβέρνησης, ο Νετανιάχου, ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιήσει αντιτρομοκρατικό λογισμικό, προκειμένου να εντοπίζει όσους έχουν έρθει σε επαφή με φορείς του ιού. Ο υπουργός δικαιοσύνης αναγκάστηκε να άρει το ιατρικό απόρρητο των νοσούντων, προκειμένου να εφαρμοστεί το κυβερνητικό σχέδιο.

Ισραήλ: Σταθερή κυβέρνηση ζητά ο πρόεδρος της χώρας μετά τις εκλογές-θρίλερ

Ήδη η κυβέρνηση έχει κλείσει σχολεία, πανεπιστήμια, πολιτιστικά κέντρα και κέντρα διασκέδασης, ενώ έχουν απαγορευθεί οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων. Κανείς ταξιδιώτης δεν επιτρέπεται να μπει στη χώρα, εκτός αν μπορεί να αποδείξει πως έχει μέρος να απομονωθεί για 14 ημέρες.

250 άτομα έχουν διαγνωστεί στο Ισραήλ με κορωνοϊό, με τα 4 να είναι σε σοβαρή κατάσταση και άλλα 4 να έχουν αναρρώσει.

Επιμέλεια: Νεφέλη Αγκυρίδου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top