Ινδονησία: Τέφρα εκτοξεύτηκε στα 6.000 μέτρα μετά από έκρηξη ηφαιστείου!

Έκλεισε το αεροδρόμιο

Με ένα τρομακτικό και την ίδια ώρα μοναδικό θέαμα ήρθαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι στην Ινδονησία όταν εξερράγη το ηφαίστειο Μεράπι, εκτοξεύοντας σύννεφο τέφρας, ύψους 6.000 μέτρων, αναγκάζοντας το αεροδρόμιο να κλείσει. 

Καταστροφικές πλημμύρες στην Ινδονησία - Στους 43 οι νεκροί

Οι αρχές δεν αύξησαν το επίπεδο συναγερμού μετά την έκρηξη, που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης, όμως ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου στην πόλη Σόλο, περίπου 40 χιλιόμετρα από τον κρατήρα. 

Η τέφρα που εκτοξεύθηκε από τον κρατήρα έπεσε σε κοινότητες γύρω από αυτόν σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων. Το κέντρο πρόληψης ηφαιστειακών και γεωλογικών κινδύνων απαγόρευσε στους κατοίκους να πλησιάζουν τον κρατήρα σε απόσταση μικρότερη των τριών χιλιομέτρων, προειδοποιώντας εναντίον των πιθανών ποταμιών λάβας, της έκλυσης καυτών νεφών, τοξικών αερίων, τέφρας, βράχων.

Ινδονησία: Έπλενε τα ρούχα με την κόρη της και την κατασπάραξε κροκόδειλος

Το ηφαίστειο Μεράπι αποτελεί ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στη χώρα. Το 2010, είχε σημειωθεί μεγάλη έκρηξη στο ίδιο ηφαίστειο, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 300 ανθρώπους και ανάγκασε πάνω από 280.000 άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Το 1930 η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1.300 ανθρώπους. Άλλη μια έκρηξη το 1994 είχε σκοτώσει 60 ανθρώπους.

Η Ινδονησία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου η τριβή τεκτονικών πλακών προκαλεί συχνά ισχυρούς σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top