Διεθνή συντονισμό ζητά η ΕΕ για την αποτροπή εξάπλωσης του κοροναϊού

Περίπου 100 επαναπατρισμοί πολιτών της ΕΕ σε μία ημέρα!

Έλεγχος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του φονικού ιού από την Κομισιόν / Reuters

Έκκληση για διεθνή συντονισμό για την αποτροπή της εξάπλωσης της επιδημίας του κοροναϊού πραγματοποίησε τη Δευτέρα η Κομισιόν, και συγκεκριμένα ο αρμόδιος για το θέμα Επίτροπος Γιάνες Λέναρτσιτς.

Κοροναϊός: Στους 908 οι νεκροί – 350 κρούσματα σε 30 χώρες εκτός Κίνας

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος δήλωσε ότι «καθώς η επιδημία του κορονοϊού πλήττει όλο και περισσότερες χώρες, ο συντονισμός και η συνεργασία πρέπει να είναι το επίκεντρό μας». «Τώρα είναι η στιγμή να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σταματήσουμε αυτή την επιδημία», σημειώνει ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων.

«Είναι σημαντικό να επικεντρωθεί ολόκληρη η διεθνής κοινότητα στις προσπάθειες ετοιμότητας και αντίδρασης για την καταπολέμηση του κοροναϊού, έχοντας κατά νου τη διεθνή αλληλεγγύη», τόνισε.

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά ο επαναπατρισμός 

Όπως ανακοινώθηκε, 95 πολίτες της ΕΕ συγκαταλέγονται μεταξύ όσων επαναπατρίσθηκαν από την Ουχάν την Κυριακή μέσω ΗΒ. Η Κομισιόν συγχρηματοδοτεί, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, το κόστος μεταφοράς των πολιτών της ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο στα αντίστοιχα Κράτη Μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ρουμανία και Σουηδία).

Κοροναϊός: Αρνητικά τα δείγματα των Ελλήνων που επέστρεψαν από την Ουχάν

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν προηγουμένως πετάξει από την Ουχάν με γαλλική πτήση στις 2 Φεβρουαρίου. Με την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ από τη Γαλλία στα τέλη Ιανουαρίου, 558 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 447 πολιτών της ΕΕ, έχουν ήδη πετάξει από την περιοχή της Ουχάν σε τρεις πτήσεις που συγχρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ - δύο που διοργάνωσε η Γαλλία και μία η Γερμανία - στις 31 Ιανουαρίου και στις 2 Φεβρουαρίου 2020.

Το Κέντρο Συντονισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης της ΕΕ συνεργάζεται με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για να διευκολύνει την παράδοση του απαραίτητου εξοπλισμού ατομικής προστασίας στην Κίνα, επιπλέον των 12 τόνων που έχουν ήδη κινητοποιηθεί από τα κράτη μέλη την 1η Φεβρουαρίου ως άμεση απόκριση. Η ΕΕ ανακοίνωσε επίσης στις 31 Ιανουαρίου 2020 ότι παρέχει 10 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020, για να υποστηρίξει την έρευνα για τη νέα ασθένεια. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (ECDC) παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης.

Κοροναϊός: Προσβλήθηκαν πατέρας και ο 9χρονος γιος του σε γαλλικό σαλέ

Ερωτηθείς σχετικά, ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Στέφαν Ντε Κέισμακερ, εξήγησε ότι η επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών (απαγορεύσεις πτήσεων) και άλλων μέτρων (καραντίνα) παραμένει αρμοδιότητα των Κρατών Μελών, και η αεροπορική επιτροπή της ΕΕ βρίσκεται ήδη σε συντονισμό.

Την Πέμπτη η σύγκλιση του Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας

Για το πρωί της Πέμπτης 13 Φεβρουαρίου προγραμματίστηκε η σύγκλιση του Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Κροατικής Προεδρίας του Συμβουλίου. 

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, το βασικό ζήτημα που θα απασχολήσει τους Υπουργούς Υγείας είναι η κατάσταση με την εξάπλωση του κοροναϊού από την Κίνα. Η ιδέα σύγκλησης του Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας είχε συζητηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες μεταξύ της Επιτρόπου αρμόδιας για θέματα υγείας, Στ.Κυριακίδου και της Κροατικής Προεδρίας.  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top