Βενετία: Το καρναβάλι με τις περίτεχνες μάσκες που διαρκεί αιώνες

Πότε και πώς καθιερώθηκε

Δείτε στο βίντεο του euronews στιγμιότυπα από το εντυπωσιακό Καρναβάλι της Βενετίας.
Κάθε χρόνο περίπου εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν στη Βενετία για να παρακολουθήσουν από κοντά το εντυπωσιακό Καρναβάλι της πόλης. Έτσι και φέτος, περίπου τρία εκατομμύρια κόσμου από κάθε μέρος της γης καταφτάνουν στη «Γαληνοτάτη», όπως την αποκαλούν, για να θαυμάσουν από κοντά το μεγάλο γεγονός.

Το Καρναβάλι της Βενετίας αποτελεί θεσμό για την πόλη και τελειώνει με την έναρξη της χριστιανικής Σαρακοστής, σαράντα μέρες πριν το Πάσχα ή την «Ευλογημένη Τρίτη», όπως αποκαλούν την ημέρα πριν την Καθαρά Τετάρτη. Το εντυπωσιακό καρναβάλι είναι παγκοσμίως φημισμένο για τις μοναδικές, περίτεχνες μάσκες. Μάλιστα, κάθε τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς διεξάγεται διαγωνισμός για την πιο όμορφη μάσκα και επιλέγεται από μια διεθνή ομάδα σχεδιαστών μόδας!

Στο Καρναβάλι της Βενετίας τα κανάλια γεμίζουν χρώματα και μουσικές. Associated Press Photo

Πότε ξεκίνησε το περίφημο Καρναβάλι της Βενετίας

Φημολογείται ότι το Καρναβάλι της Βενετίας ξεκίνησε από μια νίκη της «Γαληνοτάτης Δημοκρατίας» εναντίον του Πατριάρχη της Ακυληίας, Ουλρίκο ντι Τρέβεν κατά το έτος 1162.

Σε ανάμνηση αυτής της νίκης, οι άνθρωποι άρχισαν να χορεύουν και να κάνουν συγκεντρώσεις στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Το εν λόγω φεστιβάλ ξεκίνησε εκείνη την περίοδο και έγινε επίσημο στην Αναγέννηση.

Το δέκατο έβδομο αιώνα, το μπαρόκ καρναβάλι ήταν ένας τρόπος αποθήκευσης της εικόνας του γοήτρου της Βενετίας στον κόσμο. Ήταν ιδιαίτερα διάσημο κατά τη διάρκεια του δέκατου όγδοου αιώνα καθώς ενθάρρυνε την ελευθερία και την ευχαρίστηση. Χρησιμοποιήθηκε επίσης για την προστασία των Ενετών από την αγωνία για το παρόν και το μέλλον.  

Οι μάσκες του Βενετσιάνικου Καρναβαλιού είναι κατασκευασμένες από γυαλί ή φύλλα χρυσού. Associated Press Photo

Η ρητή απαγόρευση της χρήσης μασκών

Το 1797 το Καρναβάλι τέθηκε εκτός νόμου με κανόνα του βασιλιά της Αυστρίας και η χρήση μασκών απαγορεύτηκε αυστηρά. Επανεμφανίστηκε, όμως, σταδιακά τον 19ο αιώνα αλλά μόνο για μικρά διαστήματα και κυρίως για ιδιωτικές γιορτές, που έγινε ευκαιρία για καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Οι νύχτες στη Βενετία είναι εντυπωσικές και γεμάτες υπερθέαμα. Associated Press Photo

Πώς καθιερώθηκαν ο μάσκες στο Καρναβάλι

Οι Βενετσιάνικες μάσκες είναι, συνήθως, κατασκευασμένες από δέρμα, πορσελάνη ή από γυαλί. Οι αρχικές μάσκες ήταν μάλλον απλές στον σχεδιασμό, τη διακόσμηση, και συχνά είχαν μια συμβολική και πρακτική λειτουργία.

Σήμερα, οι περισσότερες από αυτές κατασκευάζονται από γύψο και φύλλα χρυσού και είναι όλες ζωγραφισμένες στο χέρι χρησιμοποιώντας φυσικά φτερά και πολύτιμους λίθους για να διακοσμηθούν.

Το παιχνίδι με το φως και τα χρώματα προσφέρουν ένα μοναδικό υπερθέαμα. Associated Press Photo

Ωστόσο, υπάρχουν λίγα στοιχεία που εξηγούν πώς και γιατί πρωτοφορέθηκαν οι μάσκες στη Βενετία. Ένας μελετητής υποστηρίζει ότι καλύπτοντας το πρόσωπο δημόσια ήταν μία μοναδική βενετσιάνικη απάντηση σε μία από τις πιο άκαμπτες ιεραρχίες στην Ευρωπαϊκή ιστορία. Πολλά διαφορετικά στυλ μασκών φοριούνται στο Καρναβάλι της Βενετίας, μερικά με διακριτά ονόματα. Οι άνθρωποι με διαφορετικά επαγγέλματα φορούσαν διαφορετικές μάσκες.

Οι άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να τις φορούν μεταξύ του φεστιβάλ του Αγίου Στεφάνου (26 Δεκεμβρίου) και την αρχή της σεζόν του καρναβαλιού, τα μεσάνυχτα της Καθαράς Τρίτης. Οι κατασκευαστές των μασκών, μάλιστα, απολάμβαναν μια ιδιαίτερη θέση στην κοινωνία, με τους δικούς τους νόμους και τη δική τους συντεχνία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top