Καθαίρεση Τραμπ: Η Γερουσία τον αθώωσε και για τις δύο κατηγορίες

Συγκέντρωσε τη στήριξη όλων των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, πλην ενός

Η απόφαση της Γερουσία για τον Αμερικανό Πρόεδρο- βίντεο Reuters

Η αμερικανική Γερουσία αθώωσε πλήρως, όπως αναμενόταν, τον Ντόναλντ Τραμπ στην ιστορική δίκη για την καθαίρεσή του.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος απαλλάχθηκε και από τις δύο κατηγορίες, δηλαδή την κατάχρηση εξουσίας και την παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Δίκη Τραμπ: Απέρριψε την κλήση μαρτύρων η Γερουσία

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κρίθηκε αθώος συγκεντρώνοντας τη στήριξη όλων των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, πλην ενός.

Οι 52 από τους 100 γερουσιαστές τον κήρυξαν αθώο για την κατηγορία κατάχρησης εξουσίας και 53 γερουσιαστές αθώο για την κατηγορία παρακώλυσης της ομαλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Με την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών, η Γερουσία διέκοψε τη λειτουργία της ως ειδικό δικαστήριο για την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου.

ΗΠΑ: Η Πελόζι έσκισε τα χαρτιά του Τραμπ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του

Ποιες κατηγορίες αντιμετώπιζε ο Αμερικανός Πρόεδρος 

Οι Δημοκρατικοί κάλεσαν  τη Γερουσία να αποφασίσει για την απομάκρυνση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να άσκησε πιέσεις στην Ουκρανία για την διενέργεια έρευνας σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και διεκδικητή του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών.

Το ζήτημα προκάλεσε την έναρξη της έρευνας από τους Δημοκρατικούς με στόχο την καθαίρεση του Τραμπ από τα προεδρικά καθήκοντά του. Η απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος του Τραμπ έγινε από την Βουλή των Αντιπροσώπων που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί στον Ντόναλντ Τραμπ αφορούσαν στην κατάχρηση των προεδρικών εξουσιών και την παρακώλυση του Κογκρέσου. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείτο ότι έχει διαπράξει κάτι παράνομο και περιέγραφε την όλη διαδικασία, ως μία κομματική φάρσα, προκειμένου να μην εκλεγεί για δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ήταν απίθανη η καθαίρεσή του

Η καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ θεωρείτο απίθανη, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν την πλειοψηφία της Γερουσίας. Για να καταδικαζόταν ο Αμερικανός πρόεδρος χρειάζονταν 67 ψήφοι, βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ. Ωστόσο, το σώμα αποτελείται από 47 Δημοκρατικούς και 53 Ρεπουμπλικάνους.

Ποιοι Πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν βρεθεί στη θέση του Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο τρίτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που απειλήθηκε με καθαίρεση. Προηγήθηκαν ο Άντριου Τζόνσον και ο Μπιλ Κλίντον. Οδηγήθηκαν σε δημόσια ακρόαση και αμφισβητήθηκε η αξιοπιστία τους, όμως κανείς από τους δύο δεν απομακρύνθηκε από τον Λευκό Οίκο μετά το τέλος της διαδικασίας.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top