Αυστραλία: Πυροσβέστες ζητούν από κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Πύρινη απειλή από το νέο κύμα καύσωνα που αναμένεται

Νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει την Αυστραλία, κάτι που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και μήνες και έχουν κάνει στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης. 

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, πάνω από 2.000 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ έχει καεί μια περιοχή ίση με το μέγεθος της Ιρλανδίας. 

Αυστραλία: Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι λόγω του καύσωνα

Αυστραλοί στρατιώτες και πυροσβέστες χτυπούσαν σήμερα τις πόρτες των σπιτιών στην πόλη Παρντάνα στο νησί Καγκουρό της νότιας Αυστραλίας και ζητούσαν από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς η πύρινη απειλή ήταν άμεση. 

Οι αρχές της πολιτείας της Βικτόρια παρέτειναν κατά δύο ημέρες την κατάσταση φυσικής καταστροφής που έχουν κηρύξει, καθώς αύριο Παρασκευή αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες ενδέχεται να επιδεινώσουν τις πυρκαγιές.

Αυστραλία: Στη Αργεντινή έφτασαν οι καπνοί των πυρκαγιών

Επιστήμονες εξηγούν ότι οι πυρκαγιές, που ξεσπούν στην Αυστραλία, είναι κάθε χρόνο και χειρότερες εξαιτίας της άνευ προηγουμένου ξηρασίας που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Ο πρωθυπουργός της Βικτόρια, Ντάνιελ Άντριους, προειδοποίησε τους πολίτες ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη δοκιμασία. 

Σχεδόν 150 πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται στη Βικτόρια και τη Νέα Νότια Ουαλία, τις δύο πολιτείες που έχουν πληγεί περισσότερο και που είναι και οι πιο πυκνοκατοικημένες. 

Αυστραλία: Η αλήθεια για τη viral «φωτογραφία» από τις φωτιές

Σε κάποιες κατεστραμμένες περιοχές οι κάτοικοι έχουν ήδη ξεκινήσει το επίπονο έργο της ανοικοδόμησης, κάτι που ενδέχεται να διαρκέσει χρόνια.

Η Νέα Νότια Ουαλία έχει ανακοινώσει ότι θα προσφέρει 1,2 δισ. δολάρια Αυστραλίας (740 εκ. ευρώ) για την αποκατάσταση των υποδομών στις πληγείσες περιοχές. Σε αυτά προστίθενται τα 2 δισ. δολάρια Αυστραλίας που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση της χώρας για να βοηθήσει τους πληγέντες.

Σοκ και δέος στην Αυστραλία: Φωτογραφία τραβηγμένη στην «κόλαση»

Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο καθηγητής Κρις Ντίκμαν του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, ένα δισεκατομμύριο ζώα έχουν καεί στις πυρκαγιές, ανάμεσά τους θηλαστικά, πτηνά και ερπετά.

«Δεν υπάρχει αντίστοιχο για την καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη, τόσο γρήγορα και σε μια τόσο μεγάλη περιοχή. Είναι ένα τεράστιο γεγονός σε ό,τι αφορά στην έκτασή του, αλλά και τον αριθμό των ζώων που έχουν πληγεί», δήλωσε αποδίδοντας τις ευθύνες στην κλιματική αλλαγή.

«Μερικές φορές λέμε ότι η Αυστραλία είναι σαν το καναρίνι που έχουν στα ανθρακωρυχεία για να τους προειδοποιεί για τον κίνδυνο. Στην Αυστραλία βλέπουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής σε άλλες περιοχές του κόσμου», πρόσθεσε. 

Το 2019 ήταν η πιο θερμή και ξηρή χρονιά από τότε που διατηρούνται αρχεία. Η 18η Δεκεμβρίου 2019 ήταν η πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, με τον μέσο όρο της θερμοκρασίας στην Αυστραλία να φτάνει τους 41,9 βαθμούς Κελσίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top