Τι συνέβη στο ουκρανικό αεροσκάφος; - «Δε σας δίνουμε το μαύρο κουτί!»

176 νεκροί: Βρετανοί, Γερμανοί και Καναδοί ανάμεσα στους επιβάτες

Ένα ουκρανικό αεροσκάφος, Boeing 737 με 176 επιβαίνοντες, συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ιμάμ Χομεϊνί» στην Τεχεράνη, με αποτέλεσμα όλοι όσοι βρίσκονταν σε αυτό να είναι νεκροί. 

Διασώστες στο σημείο της συντριβής του ουκρανικού αεροσκάφος - φωτογραφία: AP Images

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Oleksiy Honcharuk, πρόκειται για 167 επιβάτες και εννέα μέλη του πληρώματος. 

Ιρανοί διασώστες βρήκαν ένα μαύρο κουτί, το οποίο και θα ερευνηθεί για να διαπιστωθούν τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας. Πάντως, σύμφωνα με το ιρανικό δίκτυο IRIB, το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου. 

Εκπρόσωπος του ιρανικού Οργανιμού Πολιτικής Αεροπορίας έσπευσε να δηλώσει πως το Boeing των Ukraine International Airlines αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα που οδήγησαν στη συντριβή του. Η ουκρανική πρεσβεία στο Ιράν, ανακοίνωσε ότι «προς το παρόν αποκλείεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης».

Αμέσως σήμανε συναγερμός. Ομάδες διασωστών έφτασαν στο σημείο της αεροπορικής τραγωδίας, στα νοτιοδυτικά προάστια της Τεχεράνης. 

Επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε εξ αρχής πως δεν υπήρχε πιθανότητα να βρεθούν επιζώντες μετά τη συντριβή, αφού το αεροσκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες. 

Συντρίμμια από το ουκρανικό αεροσκάφος που συνετρίβη στην Τεχεράνη - φωτογραφία: AP Images

«Η φωτιά είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να κάνουμε καμία διάσωση… έχουμε 22 ασθενοφόρα, τέσσερα ασθενοφόρα λεωφορεία και ένα ελικόπτερο στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Βαντίμ Πριστάικο, έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα μέσω Twitter τη λίστα με τις εθνικότητες των επιβατών του αεροσκάφους. Aπό τους 176 συνολικά επιβαίνοντες - 167 επιβάτες και 9μελές πλήρωμα – 82 ήταν Ιρανοί, 63 Καναδοί, 11 Ουκρανοί (οι 9 ήταν μέλη του πληρώματος), 10 Σουηδοί, 4 Αφγανοί, 3 Γερμανοί και 3 Βρετανοί.

Το αεροσκάφος, σύμφωνα με το Fars, είχε προορισμό την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.

Η Ukraine International Airlines ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι από τους επιβάτες ταξίδευαν transit και επρόκειτο να επιβιβαστούν σε άλλες πτήσεις κατά την άφιξή τους στην Ουκρανία.

Aνακοίνωσε, επίσης, ότι το αεροσκάφος που κατέπεσε δεν είχε κανένα πρόβλημα, ήταν ένα από τα καλύτερα του στόλου της με εξαιρετικό πλήρωμα. Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει την θεωρία που υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πύραυλο.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις της προς την Τεχεράνη επ΄αόριστον και ότι το μοιραίο αεροσκάφος είχε περάσει τον τελευταίο έλεγχο ρουτίνας την Δευτέρα. 

Η ουκρανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με την πρεσβεία της στην Τεχεράνη, ώστε να διαλευκάνει τις συνθήκες της αεροπορικής τραγωδίας, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Volodymyr Zelensky, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top