Να επαναπατρίσει τα παιδιά τζιχαντιστών θα επιχειρήσει η Φινλανδία

Περισσότερα από 30 παιδιά βρίσκονται στο αλ Χολ

Φινλανδία

Η Φινλανδία θα επιχειρήσει να επαναπατρίσει παιδιά που γεννήθηκαν από Φινλανδέζες οι οποίες ταξίδεψαν στη Συρία για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) «το συντομότερο δυνατό», δήλωσε τη Δευτέρα η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.

Η Φινλανδία είναι ένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ που καλούνται να αποφασίσουν αν θα επαναπατρίσουν τα παιδιά αυτά που βρίσκονται παγιδευμένα στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Χολ της βόρειας Συρίας, που ελέγχεται από τους Κούρδους.

Περισσότερα από 30 παιδιά, που γεννήθηκαν από 11 Φινλανδέζες βρίσκονται στο αλ Χολ, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της χώρας, και το μέλλον των γυναικών διχάζει την κυβέρνηση συνασπισμού των πέντε κομμάτων στην Φινλανδία, που ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη εβδομάδα.

Σάνα Μάριν: Η νεότερη πρωθυπουργός του κόσμου «αναλαμβάνει» τη Φινλανδία

Το Κεντρώο Κόμμα, ένας από τους εταίρους των Σοσιαλδημοκρατών της Μάριν, δηλώνει αντίθετο να επιτραπεί στις συζύγους των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους να επιστρέψουν στη χώρα, ωστόσο στηρίζει τον επαναπατρισμό των παιδιών τους.

Το Κεντρώο Κόμμα ανησυχεί για την άνοδο στις δημοσκοπήσεις του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού Κόμματος των Φινλανδών, που αναφέρει πως ο επαναπατρισμός κρατούμενων τζιχαντιστών του ΙΚ θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.

Η Μάριν δήλωσε πως σε μια προσπάθεια επίλυσης της διαμάχης εντός του συνασπισμού, η κυβέρνηση αποφάσισε η κάθε υπόθεση να εξετάζεται μεμονωμένα.

Ασταμάτητος ο Ερντογάν: Προανήγγειλε γεωτρήσεις σε Κρήτη και Καστελόριζο

«Ο στόχος των ενεργειών των αρχών είναι η προστασία σε κάθε περίπτωση των συμφερόντων του παιδιού», είπε η πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναπατρισμού ορισμένων μητέρων μαζί με τα παιδιά τους. «Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση να βοηθήσουμε ενηλίκους που πήγαν αυτοβούλως στην περιοχή», σημείωσε.

Ο επαναπατρισμός παιδιών χωρίς τις μητέρες τους είναι απίθανο να συμβεί καθώς οι συροκουρδικές δυνάμεις, που ελέγχουν την περιοχή που περιλαμβάνει το αλ Χολ, εναντιώνονται στο διαχωρισμό παιδιών από τις μητέρες τους.

Η κυβέρνηση της Μάριν θα δεχθεί ερωτήσεις επί του θέματος την Τρίτη σε συνεδρίαση της Βουλής.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top