Γαλλία: Παραλύει η χώρα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων

Άδειασαν τα θέατρα και τα σινεμά

Χαοτική είναι η κατάσταση στη Γαλλία, με τη χώρα να μπαίνει στην 12η συνεχόμενη μέρα απεργιακών κινητοποιήσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.

Κυβέρνηση και σωματεία δεν κάνουν πίσω. Η μία πλευρά κατηγορεί την άλλη, με τον Εμανουέλ Μακρόν να είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με τις αλλαγές και τους εργαζόμενους να προειδοποιούν πως θα το φτάσουν μέχρι τέλους.

Γαλλία: Οι απεργιακές κινητοποιήσεις δε θα σταματήσουν ούτε τα Χριστούγεννα

Σήμερα σημειώθηκε νέο ρεκόρ στους δρόμους του Παρισιού με το μποτιλιάρισμα να φτάνει τα 600 χιλιόμετρα. Λεωφορεία, μετρό και προαστιακός υπολειτουργούν, λόγω της απεργίας των εργαζομένων, ενώ πολλά θέατρα και σινεμά στη γαλλική πρωτεύουσα έχουν «ερημώσει».

Στο σύνολό τους τα μεγαλύτερα συνδικάτα καλούν τα μέλη τους να κατέβουν στους δρόμους στις 17 Δεκεμβρίου, που ορίστηκε ως η νέα ημερομηνία των κινητοποιήσεων σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Φόβοι για τα ταξίδια των Χριστουγέννων

Σύμφωνα με το «France 24», όσο πλησιάζουν οι μέρες των γιορτών, τόσο αυξάνονται οι φόβοι ότι τα Χριστούγεννα αυτά θα είναι της… ταλαιπωρίας.

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός, Εντουάρντ Φιλίπ, σε συνέντευξή του στη «Le Parisien, προειδοποίησε ότι τα σωματεία πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Πολλοί Γάλλοι που θέλουν να ταξιδέψουν για να είναι με τις οικογένειές τους στις γιορτές, δε θα χαρούν να μείνουν χώρια. Τα Χριστούγεννα είναι μία σημαντική περίοδος».

Επίσης, όσοι έχουν επιλέξει τη Γαλλία για τις διακοπές των γιορτών, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγάλες καθυστερήσεις στις μετακινήσεις, αν τα σωματεία δεν κάνουν πίσω.

Το σχέδιο συνταξιοδότησης που έβαλε «φωτιά» στη Γαλλία

Tο μελλοντικό «καθολικό σύστημα συνταξιοδότης» με μοριοδότηση, έχει στόχο να συγχωνευτούν τα 42 σημερινά καθεστώτα συνταξιοδότησης στη Γαλλία σε ένα μοναδικό.

Το νέο αυτό σχέδιο βάζει τέλος στα ειδικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα, ορίζοντας ως ηλικία πλήρους συνταξιοδότησης τα 64 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρωθυπουργό, «η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης παραμένει στα 62, αλλά οι εργαζόμενοι θα ενθαρρύνονται να εργαστούν ως τα 64 μέσω ενός συστήματος πριμοδότησης και εκπτώσεων. Αυτό θα επιτρέψει την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού των συντάξεων ως το 2027».

O Φιλίπ τονίζει ότι «όλοι κερδίζουν» από αυτή τη μεταρρύθμιση. Επίσης το νέο σύστημα θα εγγυάται ελάχιστη σύνταξη 1.000 ευρώ το μήνα για αυτούς που εργάσθηκαν όλα τα προβλεπόμενα χρόνια, ενώ η μεταρρύθμιση θα ισχύσει πλήρως για τους νέους που θα εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό από το 2022 και μετά. 

Την ίδια ώρα το νέο σχέδιο ενισχύει την κατώτατη σύνταξη, λαμβάνει εκτενώς υπόψη τα βαρέα, αναβαθμίζει τους εκπαιδευτικούς και δίνει μπόνους στις πολύτεκνες οικογένειες.

Το συνταξιοδοτικό είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στη Γαλλία, όπου κανείς δε θέλει να χάσει τα προνόμια που του παρέχει ένα από τα πιο ευνοϊκά συστήματα στον κόσμο.

Οι πιο σφοδροί πολέμιοι της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού (εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και εργαζόμενοι με ειδικό καθεστώς) ελπίζουν η κινητοποίησή τους να διαρκέσει τόσο που θα παραλύσει τη χώρα, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τη μεγάλη απεργία του Δεκεμβρίου του 1995, η οποία είχε προκαλέσει την κατάρρευση προηγούμενης πρότασης για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top