Τουρκία: Κοντά σε συμφωνία με Ρωσία για πυραύλους-Απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ

Τι αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg

Ερντογάν- Πούτιν

Έτοιμη είναι η Τουρκία να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία, για την κοινή παραγωγή πυραύλων και την απόκτηση τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη δικών της αμυντικών συστημάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Το  ειδησεογραφικό πρακτορείο σχολιάζει ότι αυτό μπορεί να ενισχύσει τις επικρίσεις ότι η Άγκυρα απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ.

Μπλόκο των ΗΠΑ στην Τουρκία: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο με κυρώσεις

«Θα υπογράψουμε αφού συμφωνήσουμε τις τελικές λεπτομέρειες που αφορούν την κοινή παραγωγή ή παραγωγή κάποιων κομματιών στην Τουρκία και την απόκτηση τεχνογνωσίας», δήλωσε ο Ισμαΐλ Ντεμίρ, επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας. 

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Αναρμόδια η ΕΕ για θαλάσσιες ζώνες και σύμφωνο με τη Λιβύη»

Οι συζητήσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της αγοράς της Τουρκίας δεύτερης «παρτίδας» του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε «αρκετά ώριμο» στάδιο, είπε ο Ντεμίρ. «Η υπογραφή της συμφωνίας είναι κοντά», συμπλήρωσε.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Τουρκία δεν πτοείται από την επιβολή κυρώσεων. Μόλις την περασμένη Τετάρτη, η Επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ψήφισε υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, τόσο για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, όσο και για τη στρατιωτική επίθεση στη Συρία.

Πεντάγωνο: Αν θέλετε αμερικανικά F-35 ξεφορτωθείτε τους S400

Την Πέμπτη, το Πεντάγωνο προειδοποίησε για μια ακόμη φορά την Τουρκία ότι θα πρέπει να ξεφορτωθεί τους S-400 αν θέλει να πάρει τα αμερικανικά F-35. «Αν η Τουρκία θέλει να επιστρέψει στο μαντρί, ο δρόμος για να το κάνει είναι να ξεφορτωθεί τους S-400. Οχι να τους βάλει σε μια αποθήκη και να τους κλειδώσει. Θα πρέπει να εκχωρήσει αυτό το οπλικό σύστημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν. Ομως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Ρωσία: Αγοράστε τα Su-35

Την ώρα που έχει μπλοκάρει η προμήθεια των αμερικανικών F-35, εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών S-400, η Τουρκία έχει πρόταση από τη Ρωσία για να πάρει δικά της μαχητικά αεροσκάφη.

«Η Ρωσία έκανε πρόταση για να μας πουλήσει συγκεκριμένο αριθμό μαχητικών Su-35, για μια συγκεκριμένη τιμή», ανέφερε σχετικά ο Ισμίρ Ντεμίρ. Τον περασμένο Αύγουστο, όταν είχε πάει στη Μόσχα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συζητήσει αυτή την προοπτική με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος του είχε δείξει και το νέο «αόρατο» Su-57.

Στις δηλώσεις του, ο Ισμίρ Ντεμίρ ανέφερε ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή στην αγορά αμερικανικών Patriot, αρκεί οι ΗΠΑ να αποσύρουν την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα πρέπει να εγκαταλείψει τους S-400.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top