Συναγερμός σε Λονδίνο-Χάγη-Παρίσι: Δύο επιθέσεις, τρεις νεκροί, μία σύλληψη

Έξι άτομα συνολικά νοσηλεύονται από τις χθεσινές επιθέσεις στην Ευρώπη

Βίντεο από μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων Star

Στα τραύματά τους υπέκυψαν δύο πολίτες μετά τη χθεσινή επίθεση με μαχαίρι στη Γέφυρα του Λονδίνου. Ο δράστης, ο οποίος φορούσε και ψεύτικη ζώνη με εκρηκτικά, έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών. Ακόμη τρία άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας. Όμως, δεν ήταν στο Λονδίνο η μοναδική επίθεση που σημειώθηκε χθες. Σε κεντρικό εμπορικό δρόμο της Χάγης σημειώθηκε άλλη μία επίθεση με μαχαίρι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις ανήλικοι. Η εν λόγω επίθεση δεν έχει διευκρινιστεί αν συνδεέται με τρομακρατία. 

Χάγη: Επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό δρόμο - Τρεις τραυματίες

Συναγερμός σήμανε λίγες ώρες αργότερα και στο Παρίσι, λόγω εντοπισμού ενός εκρηκτικού μηχανισμού μέσα σε μια τσάντα. Ένας από τους μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Παρισιού, ο Gard du Nord, εκκενώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.  Σύμφωνα με την αστυνομία του Παρισιού, η ανακάλυψη αυτής της «οβίδας» μέσα στην αποσκευή του ταξιδιώτη, ο οποίος είναι στρατιώτης, οδήγησε στη σύλληψή του.
 

Επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου: Νεκροί δύο πολίτες και ο δράστης

Λονδίνο: Η στιγμή που αστυνομικοί πυροβολούν τον δράστη

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο δράστης είχε καταδικαστεί για αδίκημα σχετιζόμενο με ισλαμική τρομοκρατία και αποφυλακίστηκε πριν ένα χρόνο. Οι Times δημοσιεύουν επίσης ότι ο δράστης φορούσε ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού. Το Association Press, επικαλούμενο μια πηγή ασφαλείας τόνισε ο δράστης συνδεόταν με «ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις».

;Άνδρες της αστυνομίας ελέγχουν το σημείο της επίθεσης- Φώτο AP

Περαστικοί ακινητοποίησαν τον δράστη και του άρπαξαν το μαχαίρι

Η αστυνομία κλήθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στη Γέφυρα του Λονδίνου, όπου ένας άνδρας είχε επιτεθεί με μαχαίρι σε ανυποψίαστους ανθρώπους. Έξι περαστικοί πάλεψαν μαζί του, τον ακινητοποίησαν και του άρπαξαν το μαχαίρι. Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, αστυνομικοί απομακρύνουν έναν άνδρα από τον ύποπτο και ένας αξιωματικός τον βάζει στο στόχαστρο. Ακούγονται δύο πυροβολισμοί και ο ύποπτος σταματάει να κινείται.

«Είδα έναν άνδρα να πέφτει στο έδαφος, με ένα μαχαίρι δίπλα του» αφού προηγουμένως είχαν ακουστεί «πολλοί πυροβολισμοί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας άνδρας που εργάζεται σε ένα γραφείο απέναντι από τη γέφυρα. Όπως είπε, στην περιοχή βρίσκονταν περίπου δέκα αστυνομικοί με πολλά εκπαιδευμένα σκυλιά για να εξουδετερώσουν τον ύποπτο.

Ο δήμαρχος πλέκει το εγκώμιο των απλών ανθρώπων που αφόπλισαν τον δράστη

«Επιβεβαιώθηκε ότι ένας αριθμός ανθρώπων τραυματίστηκε στην επίθεση, ορισμένοι εκ των οποίων σοβαρά», είπε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Θα παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στην τρομοκρατία. Εκείνοι που επιδιώκουν να μας επιτεθούν και να μας διχάσουν δεν θα τα καταφέρουν ποτέ», συνέχισε, καλώντας τους Λονδρέζους να «επαγρυπνούν».

Ο δήμαρχος έπλεξε το εγκώμιο των απλών πολιτών που επέδειξαν «συγκλονιστικό ηρωισμό» και αφόπλισαν τον δράστη ο οποίος πρόλαβε να τραυματίσει πολλούς ανθρώπους.

«Το αξιοσημείωτο στις εικόνες που είδαμε είναι ο συγκλονιστικός ηρωισμός των απλών πολιτών που κυριολεκτικά έτρεξαν καταπάνω στον κίνδυνο, χωρίς να ξέρουν τι αντιμετωπίζουν», τόνισε.

Ο Καν επισήμανε όμως ότι εκείνη τη στιγμή, ο κόσμος που έτρεξε να σταματήσει τον δράστη δεν το γνώριζε αυτό.
Σύμφωνα με τον Καν, η επίθεση φαίνεται ότι ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, καθώς η αστυνομία δεν αναζητά κάποιον άλλον ύποπτο.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας στο Λονδίνο - φώτο AP

Μπόρις Τζόνσον: «Συνταρακτικός» ο θάνατος των δύο πολιτών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μετά από την έκτακτη συνεδρίαση αργά το βράδυ της κυβερνητικής επιτροπής κρίσης  «Κόμπρα» χαρακτήρισε «συνταρακτικό» τον θάνατο των δύο πολιτών και τόνισε ότι θα αυξηθεί η αστυνομική παρουσία στους δρόμους του Λονδίνου μετά τη σημερινή επίθεση.

Λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη της ομάδας «Κόμπρα», ο Τζόνσον, δήλωσε ότι υποστηρίζει εδώ και καιρό πως «πρόκειται για λάθος να επιτρέπεται σε σοβαρούς και βίαιους εγκληματίες να αποφυλακίζονται νωρίς» και ότι «θα πρέπει να ενισχυθούν οι αρμόζουσες ποινές για τους επικίνδυνους εγκληματίες, ειδικά για τρομοκράτες». Αρνήθηκε, ωστόσο, να διευκρινίσει εάν ο ένοπλος δράστης ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφάλειας ή στην αστυνομία πριν να συμβεί το περιστατικό.

Τέλος, ανέφερε ότι οι προεκλογική εκστρατεία τόσο των Τόρις όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στο Λονδίνο, αναβάλλεται.

Αντιδράσεις κομμάτων

Ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε ανακοίνωσή του για την επίθεση εκφράζει την συμπαράσταση στα θύματα και ευγνωμοσύνη σε όσους συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της, ενώ επισημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να μείνουν ενωμένοι, μη επιτρέποντας τον εκτροχιασμό της δημοκρατίας από τρομοκρατικές πράξεις. Σε ένδειξη σεβασμού για όσους υπέφεραν από την επίθεση ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την προεκλογική εκστρατεία στο Λονδίνο. «Δε θα τρομοκρατηθούμε από εκείνους που μας απειλούν. Πρέπει, και θα σταθούμε μαζί για να απορρίψουμε το μίσος και τις διαιρέσεις» τόνισε.

Και η επικεφαλής των Φιλελεύθερων, Τζο Σουίνσον, εξήρε τις προσπάθειες όλων όσων συνέβαλαν στην αντιμετώπιση του περιστατικού. «Το σημερινό περιστατικό μας θυμίζει ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε την ασφάλειά μας δεδομένη» είπε και πρόσθεσε: «Όσοι θέλουν να μας τρομοκρατήσουν, να μας χωρίσουν ή να υπονομεύσουν την ελευθερία μας, δεν θα τα καταφέρουν ποτέ».

Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει την επίθεση, δεσμεύεται για την «πλήρη υποστήριξη» στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την επίθεση που σημειώθηκε στην περιοχή της Γέφυρας του Λονδίνου νωρίτερα σήμερα μέσω του εκπροσώπου του Τζουντ Ντίρι. «Δεσμευόμαστε να παράσχουμε την πλήρη υποστήριξή μας στον σύμμαχό μας, το Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε ο εκπρόσωπος.

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την επίθεση σήμερα στη Γέφυρα του Λονδίνου και παρακολουθεί την κατάσταση», αναφέρει ο Ντίρι σε γραπτή ανακοίνωση. «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν έντονα όλες τις φρικτές πράξεις βίας σε βάρος αθώων πολιτών και δεσμευόμαστε να παράσχουμε την πλήρη υποστήριξη μας στον σύμμαχό μας, το Ηνωμένο Βασίλειο».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top