Κολομβία: Πέθανε ο 18χρονος Ντίλαν Κρους – Το σύμβολο της «επανάστασης»

Φόβοι ότι ο θάνατός του θα πυροδοτήσει άγρια επεισόδια

Δείτε στο video του Reuters πλάνα από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κολομβία

Την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο άφησε ο Ντίλαν Κρους, ο 18χρονος ο οποίος μετατράπηκε σε σύμβολο της επανάστασης στις δίχως προηγούμενο αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της Κολομβίας.

Ο έφηβος νοσηλευόταν από το περασμένο Σάββατο, όταν τραυματίστηκε σοβαρά από μεταλλικό περίβλημα δακρυγόνου. Χθες το βράδυ ο Ντίλαν έφυγε από τη ζωή, υποκύπτοντας στα σοβαρά του τραύματα.

Κολομβία: Τρεις νεκροί σε επίθεση με γκαζάκια σε αστυνομικό τμήμα

Νεαροί διαδηλωτές αφήνουν λίγα λουλούδια για τον Ντίλαν. Φωτογραφία: Ivan Valencia/Associated Press

Ο θάνατος του δεκαοκτάχρονου Ντίλαν Κρους αναμένεται να κλιμακώσει τις επικρίσεις για τις τακτικές της ESMAD, της δύναμης αντιμετώπισης ταραχών. Ήδη από την ημέρα την απεργίας την Πέμπτη η αστυνομία κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Πριν ανακοινωθεί ότι πέθανε, διαδηλωτές πέρασαν από το νοσοκομείο Άγιος Ιγνάτιος φωνάζοντας «να είσαι δυνατός Ντίλαν!». Αρκετοί σταμάτησαν μπροστά σε μια σύνθεση λουλουδιών σε σχήμα καρδιάς, γύρω από την οποία ήταν τοποθετημένα κεριά και πλακάτ για τον νεαρό.

Ο 18χρονος άφησε την τελευταία του πνοή λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του δεξιού προέδρου της χώρας Ιβάν Ντούκε με επικεφαλής συνδικάτων και επιχειρηματικών ενώσεων, στο πλαίσιο του «εθνικού διαλόγου» που ανήγγειλε στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αποκλιμακώσει την ένταση στη χώρα, όπου οι διαδηλώσεις επαναλήφθηκαν για πέμπτη συναπτή ημέρα.

Χιλή: Συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια κατά της κυβέρνησης

Νέοι διαδηλώνουν έξω από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο Ντίλαν Κρους. Φωτογραφία: Ivan Valencia/Associated Press

Τι έχει συμβεί στην Κολομβία

Μπορεί ο δεξιός Πρόεδρος, Ιβάν Ντούκε, να βρίσκεται στην εξουσία μόλις 15 μήνες, ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά αντιδημοφιλής, ξεσηκώνοντας ένα πρωτοφανές κύμα αντιδράσεων και διαδηλώσεων στη χώρα.

Ο 43χρονος Ντούκε βάλλεται από παντού για τις πολιτικές του στο οικονομικό και στο κοινωνικό πεδίο, καθώς και αυτό της ασφάλειας.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα οι μαζικές διαδηλώσεις έχουν αμαυρωθεί από πολλά και βίαια επεισόδια, τα οποία κατέστειλαν οι δυνάμεις ασφαλείας με ιδιαίτερη σκληρότητα, κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

Νεαροί διαδηλωτές κλαίνε έξω από το νοσοκομείο. Φωτογραφία: Ivan Valencia/Associated Press

Οι μαζικές διαδηλώσεις στην Κολομβία λαμβάνουν χώρα στα πλαίσια ενός γενικευμένου κύματος αμφισβήτησης των κυβερνήσεων στη Χιλή, τον Ισημερινό και γενικά τη Λατινική Αμερική.

Ο πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να μειωθούν οι ανισότητες και κάλεσε να υποβληθούν προτάσεις για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη προς όφελος των πολλών, να καταπολεμηθεί η διαφθορά, να βελτιωθεί η παιδεία, να ενισχυθούν οι θεσμοί.

Τουλάχιστον 200.000 Κολομβιανοί κατέβηκαν στους δρόμους πόλεων σε όλη τη χώρα για να διαμαρτυρηθούν για τις «νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις» στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό σύστημα που καταγγέλλουν ότι έχει σκοπό να προωθήσει η κυβέρνησή του, την έλλειψη κονδυλίων για την παιδεία, την ενδημική διαφθορά, τις εκατοντάδες δολοφονίες ακτιβιστών και ηγετών κοινοτήτων.

Συγκίνηση έξω από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο 18χρονος διαδηλωτής.  Φωτογραφία: Ivan Valencia/Associated Press

Οι διαδηλώσεις στην Κολομβία αντανακλούν τη βαθιά δυσαρέσκεια στη χώρα για την κατάσταση της δημοκρατίας, καθώς οι πολίτες αισθάνονται πως «οι θεσμοί δεν κάνουν τίποτα γι’ αυτούς», κατά την άποψη της πολιτολόγου Σάντρας Βόρδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top