Ένας χρόνος «Κίτρινα Γιλέκα»: Συγκρούσεις παραμονή της επετείου

Έγιναν 24 συλλήψεις από την αστυνομία

Δείτε στο video του Reuters πλάνα από τις νέες κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων»

Ένας χρόνος πέρασε από την ημέρα που τα «κίτρινα γιλέκα» βγήκαν στους δρόμους της Γαλλίας, ως αντίδραση στον φόρο καυσίμων, με τις βίαιες διαδηλώσεις να κλυδωνίζουν την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν.

Δώδεκα μήνες μετά, τα «κίτρινα γιλέκα» γιορτάζοντας την επέτειο «γέννησής» τους, κινητοποιήθηκαν ξανά, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Γαλλία: Τι είναι τα Κίτρινα Γιλέκα

Όπως έγινε γνωστό, δημιουργήθηκαν επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας κοντά στον σταθμό του μετρό (Porte de Champerret), καθώς οι διαδηλωτές προετοιμάζονταν να κάνουν πορεία κατά μήκος της πόλης, από τα νότια του Παρισιού (Gare d'Austerlitz).

Οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν προκειμένου να αποτρέψουν μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές από την κατάληψη της περιφερειακής οδού του Παρισιού (Reuters TV).

Σύμφωνα με την αστυνομία έγιναν 24 συλλήψεις.

Το χρονικό της «γέννησης» των «κίτρινων γιλέκων»

Στις 17 Νοεμβρίου του 2018, 282.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές, με τα χαρακτηριστικά κίτρινα φωσφορίζοντα γιλέκα, ανταποκρίθηκαν σε όλη τη Γαλλία στο κάλεσμα που έγινε μέσω Facebook, έξω από κάθε κομματικό ή συνδικαλιστικό πλαίσιο, και κατέλαβαν ισόπεδους κυκλικούς κόμβους. 

Την ίδια μέρα στο Παρίσι, άλλοι απέκλεισαν τμήμα του Champs-Élysées, της λεωφόρου που έγινε έκτοτε σύμβολο των σαββατιάτικων διαδηλώσεων, ωσότου οι αρχές απαγόρευσαν τις κινητοποιήσεις εκεί στα μέσα του Μαρτίου του 2019, αφού σημειώθηκαν εκτεταμένες καταστροφές καταστημάτων.

Αυτό το σαββατοκύριακο, έχουν αναγγελθεί διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα - πάνω από 270 κινητοποιήσεις συνολικά - και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στο Παρίσι, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας. 

Αρκεί αυτό για να αναζωπυρωθεί η φλόγα; Από την άνοιξη, οι κινητοποιήσεις στους δρόμους ξεθύμαναν, συγκεντρώνοντας μόλις μερικές χιλιάδες διαδηλωτές τα τελευταία σαββατοκύριακα. Αν και κάθε πρόβλεψη είναι δύσκολη, η κινητοποίηση του Σαββάτου έχει θέσει σε συναγερμό την αστυνομία. Συνολικά για τη χώρα, η αστυνομία αναμένει «μεγάλη κινητοποίηση, αλλά όχι σαν αυτές που είχαμε τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο», στο αποκορύφωμα του κινήματος που κλόνισε την κυβέρνηση της χώρας.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top