Μογκερίνι: «Πραγματική αλλαγή του παιχνιδιού η επίλυση του Κυπριακού»

Τι ανέφερε για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο

Φεντερίκα Μογκερίνι

«Η επίλυση του Κυπριακού εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών» θα αποτελούσε την πραγματική «αλλαγή του παιχνιδιού» όχι μόνο για τις δραστηριότητες γεώτρησης, «αλλά και για την ίδια την Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι στην καταληκτική της τοποθέτηση στην ολομέλεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου συζητείται η υπόθεση με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, τονίζοντας ότι η γεώτρηση είναι μια πράξη που πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση και εξηγώντας ότι οι κυρώσεις είναι ένα μέσο για να βοηθήσουμε τα Ηνωμένα Έθνη στη διαδικασία επίλυσης.

«Σας ευχαριστώ όλους που εκφράσατε συλλογικά ότι για μένα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, που είναι αυτή η πλήρης αλληλεγγύη με ένα από τα κράτη μέλη μας - με την Κύπρο - και αυτή η ενότητα είναι απαραίτητη επειδή  διαρκώς δοκιμάζεται τόσο από έξω όσο και από μέσα», δήλωσε ο HRVP. «Και είναι θεμελιώδες στοιχείο να είμαστε μαζί, και βασικό γεγονός, ότι αν παραβιαστούν τα  δικαιώματα, ή η κυριαρχία ενός από τα κράτη μέλη μας, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με αυτές τις τουρκικές δραστηριότητες γεώτρησης, η υπόλοιπη ΕΕ πρέπει να συνέλθει και όχι μόνο να δείξει αλληλεγγύη, αλλά και να δράσει αλληλέγγυα με την Κύπρο», τόνισε. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήταν βασικό για μένα όλα αυτά τα χρόνια να διατηρώ συνεχή επαφή και συντονισμό με την ίδια την Κύπρο με ένα από τα κράτη μέλη μας και να σχεδιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε και θα διαμορφώσουμε την αντίδρασή μας  μαζί με την Κύπρο», δήλωσε η Μογκερίνι.

Η Φ.Μογκερίνι κληθείσα να εξηγήσει τι θα ακολουθήσει, εξήγησε ότι «το πλαίσιο έχει πλέον καθιερωθεί και τώρα τα κράτη μέλη θα παρουσιάσουν- και θα περίμεναν ότι θα το κάνουν- ονόματα, ατόμων και οντοτήτων, τα οποία θα εξεταστούν με σταθερή νομική βάση - γνωρίζετε ότι το σύστημα κυρώσεων βασίζεται σε στοιχεία που πρέπει να αντισταθούν στη δοκιμασία της δικαστικής κρίσης, σε περίπτωση άσκησης ένδικων μέσων. Έτσι, τα κράτη μέλη πρόκειται τώρα να παρουσιάσουν ονόματα ατόμων και οντοτήτων, που θα αναλυθούν και πάλι από τα κράτη μέλη, μέσω των διαδικασιών του Συμβουλίου, και με ομοφωνία το Συμβούλιο πρόκειται να εγκρίνει τα περαιτέρω βήματα».

«Αυτό είναι αυτό που περιμένω να συμβεί στη συνέχεια», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό μπορεί να είναι πολύ γρήγορο ή πιο αργό, ανάλογα με τα διάφορα όργανα και ανάλογα με το γενικό περιβάλλον».

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι αυτό - είπα και στην αρχή: οι κυρώσεις και το πλαίσιο της θέσπισης κυρώσεων είναι ένα εργαλείο που ασκεί πίεση και προσπαθεί να προκαλέσει μια αλλαγή. Στόχος είναι να αλλάξουμε τη στάση, να σταματήσουμε τις γεωτρήσεις και - εκπλήσσομαι που πολλοί από εσάς δεν το υπογράμμισαν αυτό - προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον ΟΗΕ να βρει ποια θα ήταν η πραγματική λύση για την επίλυση του Κυπριακού», εξήγησε η Μογκερίνι.

«Αυτό θα ήταν και μια ενωμένη Κύπρος στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  θα ήταν η αλλαγή του παιχνιδιού όχι μόνο για τις δραστηριότητες γεώτρησης αλλά και για την ίδια την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ολόκληρη την περιοχή», σημείωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος.

«Γι’ αυτό και αναφέρθηκα στην επερχόμενη συνάντηση που συγκάλεσε ο κ. Gutteres στο τέλος του μήνα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να αναζητά αυτή τη λύση σε αυτό το πλαίσιο στα ΗΕ ως πραγματική λύση για το θέμα αυτό και τη διευθέτηση ως τέτοια» τόνισε.

«Προφανώς και συζητήσαμε με τους Τούρκους ομολόγους μας εδώ μας αρκετό καιρό, μεταξύ άλλων στο επίπεδο μου, τους τελευταίους μήνες, ότι αυτές οι δραστηριότητες πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση», προειδοποίησε. «Και αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο θέλουμε να τις σταματήσουμε», δήλωσε. «Και επιβεβαιώνω ότι η ΕΕ είναι ενωμένη στην Αλληλεγγύη με την Κύπρο», κατέληξε.

Του Θάνου Αθανασίου, ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top