Xιλή: «Φάρσα» οι κοινωνικές εξαγγελίες - Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους

Η χώρα βιώνει τη σοβαρότερη κοινωνική αναταραχή των τελευταίων 30 ετών

Δείτε στο video του Reuters πλάνα από τα άγρια επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Χιλή

«Φάρσα» χαρακτήρισαν πολλοί πολίτες της Χιλής της κοινωνικές εξαγγελίες του Σεμπαστιάν Πινιέρα. 

Ο Πρόεδρος της Χιλής σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις, έκανε μία θεαματική αναστροφή από τις θέσεις που εξέφραζε τις προηγούμενες ημέρες, ανακοινώνοντας ότι θα αυξηθεί η κατώτερη σύνταξη και ο κατώτερος μισθός, θα μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων και θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τους πολίτες με τα πιο υψηλά εισοδήματα.

Χιλή: Σκοτώθηκε 4χρονο αγοράκι στις βίαιες ταραχές

Χιλή:Επιστρατεύτηκε πακέτο μέτρων για να κατευναστεί η λαϊκή οργή-15 νεκροί

Φωτογραφία: Associated Press

Ωστόσο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Χιλής δεν πείστηκαν από τις εξαγγελίες του και βγήκαν για ακόμα μία φορά στους δρόμους.

Χθες έγιναν πορείες σε πολλές πόλεις, ενώ αναφέρθηκαν επίσης επεισόδια και λεηλασίες. Δύο πολυκαταστήματα έγιναν στόχος εμπρηστικών επιθέσεων στην Αντοφαγκάστα (βόρεια), λεηλασίες αναφέρθηκαν στο Βαλπαραΐσο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αλλά επίσης και σε ξενοδοχείο κοντά στην πλατεία Ιταλίας στο Σαντιάγο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο 24 Horas.

Φωτογραφία: Associated Press

Εργατικά συνδικάτα κάλεσαν σε 48ωρη απεργία για να πιέσουν την κυβέρνηση του Πινιέρα να δώσει εντολή να αποσυρθεί ο στρατός από τους δρόμους και να αρχίσει διάλογο με κοινωνικές οργανώσεις για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Η κρίση συγκλονίζει τη χώρα από τις 18 Οκτωβρίου, θεωρείται ως η σοβαρότερη κοινωνική αναταραχή των τελευταίων 30 ετών και έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 18 ανθρώπους,  ανάμεσά τους ένα μικρό παιδί που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στην Κονσεψιόν.

Φωτογραφία: Associated Press

Η σπίθα που έβαλε φωτιά στο μπαρούτι στη Χιλή ήταν η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό στο Σαντιάγο. Ο πρόεδρος Πινιέρα την ακύρωσε, αλλά ήδη οι ταραχές είχαν γενικευθεί. Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Φραγκίσκος παρενέβη απευθύνοντας έκκληση να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη στη Χιλή και να αρχίσει διάλογος «για να βρεθούν λύσεις στην κρίση και να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που τη δημιούργησαν».

Φωτογραφία: Associated Press

Φωτογραφία: Associated Press

Φωτογραφία: Associated Press

Φωτογραφία: Associated Press

Φωτογραφία: Associated Press

Φωτογραφία: Associated Press

Φωτογραφία: Associated Press
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top